tirsdag 13. oktober 2009

Dag 13 - 13. Oktober: The ExorcistWilliam Peter Blatty's The Exorcist er en av vår tids mest kjente skrekkfilmer. Filmen er regissert av William Friedkin. Den bleutgitt i 1973 med Max Von Sydow, Linda Blair, Ellen Burstyn og Lee J. Cobb i hovedrollene. Filmen er nummer 2 på "inntjeningslisten" over skrekkfilmer (kun slått av Jaws/Haisommer). På grunn av sensurlovene i Norge ble filmen ikke utgitt før i 1978 i Norge.Kort sammendrag av handlingen:
Chris MacNeil (Ellen Burstyn) er en skuespillerinne med en hektisk hverdag som bor Georgetown (Washington, DC). Etterhvert legger hun merke til dramatiske endringer i oppførselen til sin 12-årige datter Regan (Linda Blair). Hun oppfører seg mer og mer merkelig, og hennes bizarre påfunn fører til at moren i fortvilelse tilkaller lege. Etter nøye fysiske undersøkelser, uten at legene finner noe, blir hun henvist til psykolog. I mellotiden blir hennes tilstand mer og mer ekstrem og en rekke merkelige og uhyggelige fenomener oppstår i huset. Etter å ha blitt oppgitt av legestanden ber en av legene henne om å oppsøke en katolsk prest som har erfaring med eksorsisme. Hun konsulterer derfor Damien Karras (Jason Miller) som både er prest og psykolog. Etter mye overtalelse går Daminen med på å se til henne, og etter å ha blitt vitne til flere overnaturlige hendelser blir han overbevist at Regan er besatt. Han får etterhvert hjelp av den aldrende katolske presten og arkeologen Merrin (Max von Sydow), som har erfaring med eksorsisme fra sin tid i Afrika.Denne filmen er også i mine øyne en av de beste skrekkfilmene som er laget. Her har man ikke ingen "skvette-scenene" eller store mengder med gørr og blod. Dette er derimot en skrekkfilm som virker mer på det psykiske planet. Det var ganske populær med dise "djevelutdrivelses" filmene på 70-tallet, med filmer som denne, The Omen og From The Devil a Daughter for å nevne noen.

Filmen kan kanskje for mange virke litt "treg" etter dagens standard, men det var dette som var normen for skrekkfilmer på denne tiden. Historien som er "bassert" på en bok av William Peter Blatty (som også var med på å skrive manuset) er rett og slett glimrende og holder stand den dag i dag. Skuespillerene er det heller ingen ting å klage på for de gjør alle en glimrende jobb i denne filmen. Da spesielt Linda Blair som Regan.En glimrende film som alle bør ha sett minst en gang i livet.

Terningkast:

Morgendagens film vil bli kunngjort i kveld i med at jeg blir opptatt det meste av dagen i morgen. Jeg er også redd for at rekken med Gode terningkast vil bli brutt, men vi får se..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar