torsdag 1. oktober 2015

Dag 01 - 1895-1900 - Le Manoir du Diable (The Devil's Castle) (1896)


Dagens film er den franske filmen Le Manoir Du Diable fra 1996. Filmen er regissert av Georges Méliès og har Jeanne D'Alcy og Méliès selv i hovedrollene.


Synopsis: En rekke skremmende handlinger foregår på djevelens slott.

Filmen:

Da var årets festival i gang og planen i år er da å forsøke å gå igjennom skrekkhistorien fra den tidlige starten på slutten av 1800-tallet frem til i dag. Hva er da bedre enn å starte med denne filmen som av mange er regnet som den første «skrekk-filmen» som er laget. Uten at jeg kan si dette med 100% sikkerhet da folks oppfatning av «skrekk-film» kan være så mangt. Men vi starter iallfall opp med denne. 

 

Georges Méliès er uten tvil både en av pionerene innenfor filmen og en av de aller viktigste personene i filmhistorien. Han best kjente filmer er nok A Trip to the Moon og The Impossible Voyage som jeg vil anbefale absolutt alle som har det minste interessere av film å se for disse er to meget tidlige og gode filmer. 

 

Han var også en veldig produktiv regissør og laget ikke mindre enn 538 filmer i løpet av sin karriere, dessverre er de aller fleste av disse nå tapt for alltid. 

 

Men hva skal vi si om Le Manoir du Diable. Vel først og fremst må jeg si at jeg er mektig imponert over hva Méliès klarte å få til allerede i 1896,altså for over 120 år siden. Jeg syntes også at det er veldig artig at man i det hele tatt har mulighet til å kunne se denne filmen nå i dag, med tanke på hvor mange filmer som har forsvunnet i løpet av de siste 120 årene. 

 

Selve «filmen» er først og fremst en fremvisning av spesialeffekter og klippeteknikk og nok en gang veldig imponerende med tanke på hvor tidlig i filmprosessen denne filmen er laget. 

 

Det er også verdt å nevne at denne filmen faktisk var regnet som «tapt» i mange mange år, men i 1988 ble en kopi av filmen funnet i det New Zealandske film arkivet, noe som gjør at den kan bli sett den dag i dag. 

 

Dette er nok ikke så skremmende saker for dagens filmpublikum, men tilbake i 1896 tror jeg nok dette var temmelig skummelt for de som var så heldige å få se denne filmen når den først var ny. 

 

En Imponernde start på «skrekk-historien» og en film vel verdt å få med seg, om ikek for annet enn å kunne skryte på seg å ha sett filmen som er regnet som den første av sitt slag.

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar