tirsdag 13. oktober 2015

Dag 13 - 1955-1960 - Abbott and Costello Meet the Mummy (1955)


Dagens film er den amerikanske filmen Abbott and Costello Meet the Mummy fra 1955. Filmen er regissert av Charles Lamont og har Michael Ansara, Lou Costello og Bud Abbott i hovedrollene.


Synopsis: Peter og Freddie finner arkiologen Dr. Zoomer myrdet på deres tur rundt i Egypt. En medaljong leder de etterhvert til en krypte hvor en mumie terroriserer. Har mumien noe med mordet på Dr. Zoomer å gjøre?

Trailer

Da er tiden inne for litt lettfattelig humor, sånn for å lysne opp litt innimellom alle grusomhetene. 

 

Bud Abbott og Lou Costello er en av Amerikas festligste og best likte komikerduoer med en rekke filmer på samvittigheten. Denne filmen var forøvrig den nest siste filmen de laget sammen kun etterfulgt av Dance with Me, Henry året etter. 

 

Tilsammen laget de 36 filmer og av disse så kan kallefall jeg varmt anbefale Keep Em Flying (1941), The Naughty Nineties (1945), Meet Freankenstein (1948), Meet the Killer, Boris Karloff (1949), Meet the Invisible Man (1951), Meet Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1953) og Meet the Keystone Kops (1955).

 

Selve «Abbott og Costello» konseptet med en seriøs og en alvorlig karakter fungerer utrolig godt, og i denne filmen syntes jeg de virkelig får det til. Lou Costello bestmete forøvrig tidlig i deres sammarbeid at han selv skulle ha 40% av inntjeningen, mens Bud skulle ha 60%. Grunnen til dette var at han mente at morsomme karakterer var det ikke noe problem å få til, men de som gjorde de seriøse rollene var verre å få tak i. 

 

Om man skal kritisere noe så er det vel kanskje det faktum at utseende på mumien kunne vært litt bedre, for for min del syntes jeg hele kostymet ser ut som om det har blitt satt sammen litt vel fort. Mumien heter forresten Kalis (i motsetning til Kharis som den heter i alle de «andre» Universal filmene. 

 
Klaris spilles forøvrig av stuntmannen Eddie Parker i denne filmen, og Parker jobbet tidligere som Lon Chaney Jr. Sin stuntdouble i flere av Mummy filmene. 

 
Settene som de har benyttet i filmen må jeg også si at jeg ble imponert over. Universal sprøytet ikke akkurat mye penger inn i disse filmene, men her syntes jeg faktisk ting ser meget bra ut. 

 
Filmen har både en artig historie og mye god slapstick, så helt klart verdt å sjekke ut for fans av både slapstick sjangeren, fans av Universal monstrene og av Abbott og Costello generelt. 

 
Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar