lørdag 17. oktober 2015

Dag 17 - 1975-1980 - Anthropophagus (1980)

 


Dagens film er den italienske filmen Anthropophagus fra 1980. Filmen er regissert av Joe D'Amato og har Saverio Vallone, Tisa Farrow og George Eastman i hovedrollene.

Synopsis: En gruppe turister blir strandet på en ubebodd øy etter at båten deres driver vekk fra land. Der blir de forfulgt av en gal, voldelig og grotesk morder som er villig til å gjøre alt for å kvitte seg med dem. 

Trailer

Dagens film er regissert av den beryktede Italienske regissøren Joe D'Amatosom igjennom sin karriere regiserte nesten 200 filmer av varierende kvalitet og sjanger. Han er vel best kjent for sine mer sleazy soft-core filmer som blant annet Emmanuelle filmene men var innom både drama, skrekk og Western. Opp på 90-talelt derimot gikk vel karrieren omtrent i grus da han i løpet av en fem års periode regisserte over 100 «voksenfilmer». Med andre ord en trist avslutning for D'Amato som døde i 1999 etter et hjerteinfarkt. Men Anthropophagus er en av hans beste filmer, og har både gode skuespillere, en «god» historie og flott kinematografi. 

 

En av hovedrollene spilles av Tisa Farrow, en meget undervurdert skuespillerinne i mine øyne og jeg er vel en av få som syntes hun spiller mye bedre enn sin mer annerkjente søster Mia Farrow. Tisa spilte ikke i så mange filmer i løpet av sin relativt korte filmkarriere, men gjorde en glimrende jobb i de filmene hun spilte i, og høydepunktene er nok denne filmen samt L'ultimo cacciatore (The Last Hunter) og Zombi 2. 

 

En av mine favorittskuespillere George Eastman spiller rollen som Anthropophagus i filmen, og var også med på manussiden. Eastman som sjelden gjør en kjedelig rolle gjør her en meget god jobb og er virkelig creepy i denne rollen. 

 

Anthropophagus er vel kanskje best kjent for at den var en av de 39 filmene som ble tiltalt på britenes DPP (Department of Public Prosecutions) Video Nasties listen som kom i 1983. Filmen ble sluppet i England for første gang i 2002 under navnet Grim Reaper, men da klippet ned med 8 minutter. Først nå i 2015 ble den for første gang sluppet uklippet i England, nå under originaltittelen. 


Utgaven jeg har sett er den snasne nye Blu-ray utgaven fra 88 Films. Jeg ser at det har blitt klaget litt rundt på bildekvaliteten på denne utgaven, men for min del syntes jeg det ser mer en bra nok ut. Saken er at jeg tviler på at det ligger så veldig mange perfekte prints av denne filmen på 35mm rundt omkring og å få tak i noen bedre print enn det som har blitt brukt her tror jeg blir veldig vanskelig. I tillegg får jeg si som så ange andre har sagt «denne filmen skal ha et litt sånn fussy utseende». 


 
Filmen har opp igjennom årene fått en hel rekke forskjellige titler blant annet The Beast, The Grim Reaper , Man Eater, The Savage Island, Zombie 7: Grim Reaper og Gomia Horror In The Aegean Sea.


Den har også på en måte fått et par oppfølgere. Filmen Absurd (oigså kjent som Horrible) som kom året etter i 1981 er en slags oppfølger, men den eneste koblingen her er at D'Amato har regien og at Eastman igjen spiller samme type rolle som i Anthropophagus. Flere hevder også at D'Amatos «Porno Holocaust» er en oppfølger til Anthropophagus, noe jeg personlig ikke helt er enig i, da denne filemn (tro det eller ei) har en ganske annen innfallsvinkel. I tilegg kom filmen Anthropophagous 2000 ut i 1999. Dette var en tysk remake regisert av Andreas Schnaas. 


Anthropophagus er nok en film for spesielt interreserte, men liker du cheezy skrekkfilmer så er denne vel verdt å sjekke ut. 

 
Terningkast:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar