torsdag 15. oktober 2015

Dag 15 - 1965-1970 – Dracula: Prince Of Darkness (1966)


Dagens film er den britiske filmen Dracula: Prince Of Darkness fra 1966. Filmen er regissert av Terence Fisher og har Andrew Keir, Barbara Shelly og Sir Christopher Lee i hovedrollene.


Synopsis: To par som er på reise i Europa bestemmer seg for å besøke byen Karlsbad, selv om de lokale innbyggerne fraråder det. De befinner seg etterhvert utenfor det lokale slottet hvor de blir tatt i mot av Klove som viser de gjestfrihet og tilbyr de å overnatte. Det viser seg nemlig at eieren Grev Dracula har ventet lenge på et slikt besøk. 
 

Trailer


Da er det tid for årets Hammer-Horror bidrag, denne gangen i form av den tredje filmer i deres Dracula serie (etter Horror Of Dracula fra 1958 og The Brides Of Dracula fra 1960).


Det tok hele seks år fra forrige film i serien til de kom med Dracula: Prince Of Darkness, noe som er litt forunderlig siden begge de to første i seriene ble godt mottat. Christoper Lee er tilbake i tittelrollen etter at Dracula-figuren uteble fra Brides Of Dracula. 

 
Lee gjør (som alltid) en glimrende jobb i alt han spiller i, og denne filmen er intet unntak. Denne ganen er Dracula en mer mystisk og mørk figur enn i den første filmen og det faktum at Dracula aldri sier et eneste ord i løpet av filmen har kanskje noe med dette å gjøre. 

 
Sir Christopher Lee og manusforfatter Jimmy Sangster har ganske forskjellige grunner til at Dracula ikke har noen repliker i denne filmen. Lee hevder at replikkene til Dracula i denne filmen var så forferdelige at han nektet å spille rollen som noe annet enn stum. Sangster på den andre siden hevder at han aldri skrev noen dialog til Dracula i denne filmen da han mente at Dracula var skumlere som en stum karrakter. Hvem av dem som har rett vil vi nok aldri få vite i og med at Lee gikk bort tidligere i år og Sangster døde i 2011. 

 
Regien er det fortsatt Terrence Fisher som står bak, som i mine lyne er en av de virkelig store (glemte?) filmregissørene innenfor skrekksjangeren. I tillegg til en haug av de andre Dracula filmene fra Hammer regisserte han blant annet fem av deres Frankenstein filmer, The Devil Rides Out, Night Of The Big Heat, The Gorgon, The Mummy og Island Of Terror. 

 
Dracula: Prince Of Darkness ble filmet rett etter at innspillingen av en annen Hammer klassiker var ferdig innspilt nemlig Rasputin The Mad Monk. Dermed ble det også slik at mange av de som både var foran og bak kamera i den filmen også spilte i denne. Blant annet Christopher Lee, Barbara Shelley, Francis Matthews og Suzan Farmer.Denne filmen er helt klart en av de aller beste av Hammer sine Dracula filmer på tross av savnet av Peter Cushing i rollen som Van Helsing og vel verdt å bruke en og en halv time på nå når høst mørket setter inn. 
 
Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar