onsdag 21. oktober 2015

Dag 21 - 1990-1993 - Misery (1990)


Dagens film er den amerikanske filmen Misery fra 1990. Filmen er regissert av Rob Reiner og har Lauren Bacall, Kathy Bates og James Caan i hovedrollene.


Synopsis: 'Misery' er navnet på en heltinne fra det 19. århundre. En heltinne som opptrer i bøkene til forfatteren Paul Sheldon. Sheldon har blitt umåtelig populær og berømt gjennom sine bøker om 'Misery'. En dag sitter forfatteren i bilen sin og kjører gjennom et vinterlig Colorado-landskap. Veien er glatt og uhellet ute. Sheldon krasjer og blir liggende hjelpeløs i vraket. Annie Wilks dukker opp - hun har tidligere jobbet som sykepleier - og hjelper Sheldon ut av vraket. Hun tar ham med hjem og forfatteren blir liggende hjelpeløs i hennes seng. Wilks er en av Sheldons faste lesere og beundrere. Hun blir besatt av tanken på at hun har forfatteren i sin makt - med muligheter til å påvirke hans arbeid - hans bøker. Og hun vil gjerne bruke denne makten... 
 

Trailer

Da er det på tide å sjekke ut en filmatisering av en av tidenes best selgende skrekkforfattere, nemlig Stephen King. Det har kommet en hel haug med filmatiseringer av King sine bøker, faktisk rundt 200 stk noe som må sies å være imponrende. De beste filmatiseringene er nok i mine øyne The Shining, Christine, Pet Semetary, Children Of The Corn, Carrie, Stand By Me, The Green Mile og Shawshank Redemption for å nevne noen. 

 

Regissør Rob Reiner derimot er ikke en mann som iallfall jeg tenker på når jeg hører ord skrekk. Reiner er nok best kjent for sine komedier som Spinal Tap, The Princess Bride, The Bucket List, When Harry Met Sally og Alex & Emma. Men Reiner viser med denne filmen at han virkelig også takler den psykologiske Thrilleren meget godt også. 

 

Hovedgrunnen til at Reiner fikk jobben med å lage denne filmen var at King var veldig skeptisk til p la et Hollywood studio lage en film av boken som matchet hans vision i boken. Men King var imponert over jobben Reiner gjorde med Stand By Me som han regisserte noen år før, så han tilott at det kunne lages en film av boken, men da kun om Reiner regisserte. 

 

James Caan gjør en god rolle i denne filmen som Paul Sheldon, og det er også artig å se Lauren Bacall i en av hovedrollene i en film igjen. Men det er ingen tvil om at det er Oscar vinnende Kathy Bates som stjeler hele showet her i rollen som spik spenna gærne Annie Wilkes. Det sier sitt om hvor god denne rolletolkningen er når hun faktisk slo Julia Robert og hennes opptreden i Pertty Woman dette året.

 
Stephen King selv ble såpass imponert over hennes rolletolkning i denne filmen at han faktisk skrev rollefiguren i Dolores Claibourne med henne i tankene. Ikke overraskende fikk hun faktisk også hovedrollen i filmen når denne ble laget i 1995. 

 
Misery er nok helt klart mer innenfor sjangeren psykologisk Thriller enn ren skrekk, men for mange (meg selv inkludert) så er denne sjangeren faktisk mer skremmende enn det å se masse blod og gørr i annenhver scene. Her er det mer spenningen og hva som vil skje i neste sekvens som er det spennende. 

 
Misery er en glimrende film som er skremmende på et litt høyere plan enn mange av de siste andre filmene jeg har sett, og virkelig sterkt anbefalt . 

 
Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar