lørdag 10. oktober 2015

Dag 10 - 1940-1945 - The Uninvited (1944)Dagens film er den amerikansk filmen The Uninvited fra 1944. Filmen er regissert av Lewis Allen og har Donald Crisp, Ruth Hussye og Ray Milland i hovedrollene.


Synopsis: En komponist og kritiker oppdager sammen med sin søster et fantastisk hus langs kysten av Cornwall. De kommer tilfeldigvis over det på en spasertur, og søsteren forelsker seg straks i det. Det står tomt, og hun overtaler broren til å kjøpe det. De får det straks, til en meget lav pris…


Trailer:

Denne filmen var faktisk en av de første som omtalte spøkelser som en overnaturlig hendelse, og ikke som komikk. Like før premieren la Paramount til flere spesial effekter for å fremheve akkurat dette overnaturlige aspektet ved filmen. Dette var så klart ikke noe sensorene likte så godt, så disse effektene ble klippet bort når filmen hadde premiere i England. 

 

Regissør Lewis Allen derimot kunne helst tenkt seg å holdt spøkelsene off-screen for å skape mer uhygge på den måten, men Paramount skar igjennom og presset dette igjennom. Noe som jo kanskje er litt ironisk i og med at Allen i etterkant har fått mye ros for å ha turt å vise spøkelser i filmen. 

 

I motsetning til moderne skrekkfilmer som bruker skummel musikk og såkalte «Jump Scares» som virkemidler for å skremme oss publikummere, er det her stemningen og skuespillet som gir den skremmende stemningen. 

 

Filmen er visstnok også en av Guillermo del Toro sine favorittfilmer og Martin Scorsese hadde den på sin liste over de elleve mest skremmende filmene gjennom alle tider, noe som er meget forstålig. 

 

Selv har jeg Criterion utgaven av filmen på Blu-ray og en stort «penere» sort-hvit film tror jeg ikke at jeg har i samlingen min. Filmen er også overraskende lys til å være en «skrekk-film» og dette gjør at filmen får en slags glød igjennom det hele. 

 

Filmen fikk året etter en oppfølger i form av filmen «The Unseen» hvor den eneste kontinuiteten er regissør Lewis Allen. Denne har jeg ikke sett så jeg kan ikke si så mye om den, men den har ikke fått de beste omtalene rundt omkring på nettet, så den står ikke øverst på handlelisten min for å si det slik. 

 

En glimrende psykologisk thriller som i grunn har noe for alle. Har har vi både noen thriler elementer, litt komikk, litt kjærlighet og litt skrekk. Med andre ord moro for hele familien. 

*nok en gang er Blu-ray spilleren på pcen lei å spille av Criterion titler så da blir det nettbilder i dag igjen. 

Terningkast:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar