søndag 4. oktober 2015

Dag 04 - 1910-1915 - Der Student von Prag (The Student From Prague) (1913)


Dagens film er den tyske filmen Der Student von Prag fra 1913. Filmen er regissert av Stellan Rye og har Grete Berger, John Hottowt og Paul Wegener i hovedrollene.


Synopsis: Balduin, en ung mann er byens villeste student og fekter. Men hans kjærlighet til en ung, rik grevinne kalt Margit og hans forverrede økonomiske situasjon gjør han deprimert og tilbakeholdende. En merkelige gammel mann kalt Scapinelli kaller han såp til seg og forteller han han kan ha løsningen på alle hans problemer. 
 

Trailer:


Dette er da nok en film som har blitt påklistret tittelen som «Tidenes første skrekkfilm». Dette er også en film som er basert på en novelle av Edgar Allan Poe, denne gangen hans «William Wilson» samt E.T.A Hoffman's «The New Years Adventure». 

 
Denne gangen har vi faktisk med en langfilm og gjøre, for med sine 83 minutter er den godt over «langfilm-kravet» som så vidt jeg vet er 72 minutter. 

 
En mann jeg vil trekke frem i denne filmen er John Gottowt i rollen som Scapinelli. Han spiller meget godt i denne filmen og noen år senere fikk han en fremtredende rolle i filmen Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (mer om den senere i Oktober). Han ble tragisk nok skutt og drept av en SS offiser 27. August 1942 i Polen rett og slett fordi han var jødisk. 

 
En annen mann som såklart må trekkes frem her er Paul Wegener i hovedrollen som Balduin. Han gjør også en meget god jobb her, selv om han nok for de fleste er best kjent som hovedrolleinnehaver og regissør for filmen som kommer til å bli omtalt i morgen.  

 
Filmen har fått to såkalte «remakes» (selv om dette nok ikke var det de ble kalt når de ble utgitt). En i 1926 regissert av Henrik Galeen og en i 1935 regissert av Arthur Robison, hvorav begge to er tyske. I tillegg ble det i 2004 laget en Tsjekkisk kortfilm utgave bassert på samme historie med samme navn.

 

The Student Von Prag er ofte omtalt som en forløper til den tyske Ekspresjonismen, men det er lite ved filmen som minner om denne stilen i mine øyne. «remaken» fra 1926 derimot er visstnok ekspresjonistisk i stilen og omtalt som en bedre film enn denne. Men her har vi jo såklart sett originalen :)


Filmen var faktisk den dyreste filmen som dengang var produsert i Tyskland opp til denne tiden og filmen ble også varmt mottat av både kritikere og publikum. 

 
Nok en film som er imponerende for sin tid, kanskje først og fremst på grunn av split-scrren teknologien som ble brukt her. Filmen i seg selv er også meget underholdende og vel verdt å se for de som liker tidlige sort-hvit stumfilmer. 

 

Terningkast:
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar