lørdag 24. oktober 2015

Dag 24 - 2000-2003 - The Others (2001)Dagens film er den spansk-amerikanske filmen The Others fra 2001. Filmen er regissert av Alejandro Amenábar og har Christopher Eccleston, Fionnula Flanagan, Nicole Kidman i hovedrollene.


Synopsis: Grace sine to barn lider av en sjelden hudsykdom. De tåler ikke direkte sollys, så de lever innendørs i et evig tusmørke. Foruten dette, reiser plutselig en dag alle tjenestefolkene. Heldigvis går det kun ca. en uke, før et nytt team dukker opp. Det blir starten på en rekke merkelige hendelser. Tidligere hermetisk lukkede dører blir åpne, nedrullede gardiner blir trukket fra og pianoet i det låste musikkrommet begynner å spille. Grace gir den nye tjenestegutten skylden, men hennes datter påstår at det befinner seg andre i huset. Hun har hørt hviskende stemmer og sett glimt av personer. Snart går det opp for en redselslagen Grace, at datteren har rett. Noen har trengt seg inn i huset...

Trailer:

Da er det tid for en film regissert av den Chillenske regissøren Alejandro Amenábar. Amenábar har også regissert kvalitetsfilmer som Tesis, Mar adentro og Abre los ojos. Jeg må også si at jeg er ganske spent på hans siste film Regression som vel snart har premiere her i Norge. Amenábar er forøvrig også en meget god komponist og han har også laget musikken til denne filmen. 

 

The Others har en virkelig god og ganske skremmende stemning gjennom det hele, og jeg vil faktisk nesten gå så langt som å kalle dette en slags moderne «The Innocents» i og med at den gir meg mye av den samme følelsen.


De tre hovedskuespillerne James Bentley, Alakina Mann og den alltid flotte Nicole Kidman spiller utrolig godt i denne filmen, og jeg har før nevnt at jeg ikke er så veldig overbegeistret for såkalte barneskuespillere, men både Bentley og Mann gjør noen flotte rolletolkninger her. Dessverre var det ingen av disse to som fortsatt skuespilleryrket noe etter dette, selv om begge to hadde et par små-roller i et par filmer. 

 
Nicole Kidman var første ikke så villig til å ta denne rollen og ønsket at regissør Amenábar skulle finne en annen skuespiller til å ta rollen. Grunnen til dette var at hun akkurat hadde spilt inn (den i mine øyne begredelige) Moulin Rogue og hun ønsket ikke å spille inn en såpass mørk og dyster film. Men etter litt overtalelse kom hun på bedre tanker og tok rollen. 

 
Filmen er forøvrig også den mest innbringende «spanske» filmen noensinne med sine 200 millioner dollar innspilt. Filmen har både spanske produsenter, kinematograf og spanske penger på økonomi siden så den er regnet som en spansk film. 

 


Den vant forøvrig også en pris for årets film på den årlige Goya-utdelingen, som er det spanske filmutdelingen. Den er også den eneste filmen som har vunnet denne prisen uten å ha et eneste spansk ord med i dialogen. 

 
Det har forøvrig også blitt laget en remake av denne filmen, nemlig den indiske Hum Kaun Hai? Fra 2004. En film som det ser ut til å være meget vanskelig å få tak på og som heller ikke har fått de beste omtalene.


Men The Others er en glimrende liten thriller som er sterkt anbefalt og kryper nok fort inn på min top-20 liste over beste skrekkfilmer gjennom alle tider. Det er også en film jeg er nødt til å oppgradere til Blu-ray for min gamle Scanbox DVD er det ikke det beste bildet på.


Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar