onsdag 7. oktober 2015

Dag 07 - 1925-1930 - The Phantom of the Opera (1925)Dagens film er den amerikanske filmen The Phantom Of The Opera fra 1925. Filmen er regissert av Rupert Julian og har Norman Kerry, Mary Philbin og Lon Chaney i hovedrollene.


Synopsis: Et vansiret musikalsk geni spøker i katakombene under operahuset i Paris. Når han blir forelsket i den vakre sopranen Christine bestemmer fantomet seg for å gjøre henne til en stjerne i operaen, koste hva det koster vil. 


Trailer:

Denne filmen var jeg 100% sikker på at jeg hadde stående i filmhyllen min, men det viste seg å være feil. Så da var de eneste mulighetene enten å se en dårlig public domain kopi på nettet, eller å forsøke å få lånt seg en skikkelig utgave. Så da er det bare å rette en stor takk til Kurt Morgan Skjæringrud for lånet av filmen på Blu-Ray. 

 

The Phantom Of The Opera er en av de store monster klassikerne til Universal, men av en eller annen grunn inkluderte de ikke denne i Blu-ray boksen med alle de andre klassikerne. Der fik isteden den noe labre 1943 utgaven med Claude Rains plass. En merkelig avgjørelse i mine øyne, men det har vel med at denne filmen er stum å gjøre. 

 

Det ble laget to versjoner av filmen, en med og en uten lyd. Den med lyd ble gitt ut i 1930 er en av de store tapte filmene som dessverre ikke eksisterer i dag.


Hele hovedgrunnen til å se denne filmen er såklart å se Lon Chaney i hovedrollen som The Phantom. Han gjør en fantastisk jobb i denne filmen og selv uten lyd klarer han virkelig å lage et skremmende vesen ut av karakteren. Chaney laget selv utseende på fantomet og dette er veldig imponerende saker med tanke på vi ikke har kommet lenger ut i filmhistorien enn 1925. 

 

Filmen ble forøvrig spilt inn på Stage 28 i Universal studioet, og dette var faktisk den lengstlevende kulissen i filmhistorien når Universal av en eller annen tåpelig grunn rev hele greiene i September 2014 for å lage plass til en fremtidig attraksjon. 

 

Filmen er som sagt også Public Domain så den kan sees lett tilgjengelig på nettet eller kjøpes inn i fysisk format, men dette innebærer desverre også at det er mye elendige printer ute å går på markedet så vær obs på det. 

 
Det har blitt laget iallfall 18 forskjellige utgaver av denne historien, noe som må sies å være imponerende. De best kjente er vel kanskje 1962 utgaven som var regissert av Terrence Fisher, 1987 utgaven av Dario Argento og 2004 utgaven som ble regissert av Joel Schumacher. 

 
Helt klart en undervurdert perle i Universal sin samling av monster filmer og en film som absolutt bør oppleves for alle som liker skrekk sjangeren. 


 
Terningkast: 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar