torsdag 8. oktober 2015

Dag 08 - 1930-1935 - Vampyr (1932)


Dagens film er den tyske filmen Vampyr fra 1932. Filmen er regissert av Carl Theodor Dreyer og har Rena Mandel, Julian West og Maurice Schutz i hovedrollene.


Synopsis: En om-reisende som er besatt av det overnaturlige er på reisefot og kommer etterhvert over et gammelt vertshus. Det viser seg at vertshuset har hemmeligheter liggende rundt i kriker og kroker og etthvert finner den om-reisende bevis for at det kan finnes vampyrer i nærheten. 

Trailer:

Da var det tid for årets første lydfilm, og nok en gang en tysk film, med andre ord den fjerde tyske filmen på åtte dager. Men regien er det derimot danskenes store filmregissør Carl Theodor Dreyer som står bak. 

 

Dreyer regisserte i løpet av sin filmkarriere litt i overkant av tjue filmer og blant hans beste filmer har vi «Du skal ære din hustru (Master Of The House)», «La Passion De Jeanne d'Arc (The Passion Of Joanne Of Arc)» og hans nest siste film «Ordet» som alle er verdt å sjekke ut. 

 

Danskene har sin Carl Theodor Dreyer, Thomas Vinterberg og Lars Von Trier og svenskene har sin Ingmar Bergman, Lasse Hallström og Victor Sjöström, mens vi i Norge mangler liksom de store internasjonale regissørene. Er liksom ikke samme svungen over Nils Gaup, Bent Hamer og Arne Skouen sånn internasjonalt. Men nå er har jo for eksempel Morten Tyldum hatt stor suksess med sine to siste filmer Hodejegerne og The Imitation Game så det er lov å håpe vi har noe på gang. 

 

De aller fleste av skuespillerne i filmen hadde faktisk ingen skuespillererfaring i det hele tatt. Dreyer foretrakk å jobbe med disse isteden for skuespillere siden han mente de aller fleste hadde en veldig teatralsk tilnærming på opptredenen. De eneste som hadde noen form for skuespiller erfaring før innspillingen av denne filmen var Sybille Schmitz som spiller Leone og Maurice Schutz som slottsherren.


Filmen ble etter fullføring dubbet over til hele tre språk, Engelsk, Fransk og Tysk til de forskjellige markedene. Men den utgaven som er den mest komplette nå i dag er en sammensatt utgave av de tyske og fransktalende utgavene. Den engelske dubben er dessverre regnet som tapt nå i dag. 

 

Vampyr er en ganske spesiell film som nok ikke er helt alles smak. Dreyer valgte å ha et tøystykke foran kameralinsen for å få et mer mystisk utseende på filmen, og dialogen kan noen ganger være litt vanskelig å få med seg. Men akkurat dette synes iallfall jeg gir filmen litt ekstra sjarm og jeg vil sterkt anbefale den til de som ønsker å se noe litt annerledes. 

 

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar