lørdag 3. oktober 2015

Dag 03 - 1905-1910 - The Sealed Room (1909)Dagens film er den amerikanske filmen The Sealed Room fra 1909. Filmen er regissert av D.W Griffith og har Henry B. Walthall, Marion Leonard og Arthur V. Johnson i hovedrollene.


Synopsis: Kongen konstruerer et vindusløsest kjærlighets rede for seg selv og hans utkårede. Men hun er derimot utro mot sin konge og kongen blir nødt til å sette seg til motmæle. 

Filmen:

Nok en gang så er hele filmen tilgjengelig på youtube, slik at andre også kan få sett denne filmen. 

 

Her har vi med nok en legende innenfor filmhistorien å gjøre nemlig D.W. Griffith. The Sealed Room regisserte han i sitt andre år som regissør, men den var dog ikke av hans første filmer. For i 1909 regisserte han smått utrolige 148! filmer, noe som vel må være rekord for en regissør på et år. 

 

Griffith er nok best kjent for storfilmene «The Birth Of A Nation» og «Intolerance: Love's Struggle Throughout the Ages», men viser at han allerede i 1909 behersket dette med å lage god film. 

 

Nå har vi kommet «såpass langt» at filmene begynner å få litt mer lengde og The Sealed room varer i hele 11 minutter og 20 sekunder, noe som gjør at man nå kan få litt mer historie inn i filmen. Historien bak filmen er forøvrig løst bassert på Honoré de Balzac's "La Grande Bretêche"og Edgar Allan Poe's "The Cask of Amontillado". 

Ryktene sier også at den noe senere stumfilm stjernen Mary Pickford har en liten rolle i bakgrunnen i filmen. Senere spilte hun i storfilmer som The Hoodlum, Cinderella, Coquette, Stella Maris og Sparrows for å nevne et par. Hun var også gift med stjernen Douglas Fairbanks og omgangsvenn med Charles Chaplin, så virkelig en dame å regne med i starten på 1900-tallet. 

 

Heller ikke denne filmen ville nok blitt betegnet som en skrekkfilm i dagens moderne tider, men tanken på å bli murt inne i et rom virker ikke akkurat forlokkende så dette var nok heftige saker i sin tid.


Filmen er så klart litt teatralsk både oppbyggings- og utseende-messig, men jeg syntes den var god jeg for min del og en lengre utbrodert utgave kunne jeg godt ha tenkt meg å sett for å si det slik. 

 

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar