onsdag 2. oktober 2013

Dag 02 - 13 Ghosts

 

Dagens film er den amerikanske filmen 13 Ghosts fra 1960. Filmen er regissert av William Castle og har Margaret Hamilton, John Van Dreelen, Donald Woods, Rosemary DeCamp, Martin Milner, Jo Morrow og Charles Herbert i hovedrollene.


Synopsis: En familie arver det som viser seg å være et gjemsøkt hus, men et spesielt brillepar gjør det mulig for dem å se disse avdøde plageåndene. 

 
Trailer:


13 Ghosts er som sagt en William Castle film og Castle var en innovatør innen filmvisning. Når man så en William Castle film på kino så var det ikke som å se en hvilken som helst annen film, da skulle dt hele være spesielt. 

 
Slik var det også med 13 Ghosts. Man hadde mulighet til å se filmen på 2 forskjellige måtet. Hvis man var at den tøffe typen kunne man se filmen og ha mulighet til å se spøkelsene i filmen, men hvis man var mer av den pysete typen fikk man se filmen uten spøkelsene. 

 
Dette fikk han til ved å bruke spesialbriller som gjorde at man kunne se spøkelsene. Mens alt annet i filmen var laget i tradisjonell sort/hvitt så laget de spøkelsene i en slags blåfarge som gjorde at hvis man bruke de røde brillene mens man så filmen, så var spøkelsene veldig synlige, men hvis man bruke de blå brillene ville man ikke se spøkelsene i det hele tatt. 

 
Men hvis man ikke brukte brillene ville spøkelsene være synlige, noe som gjør at filmen fremstår som en «tradisjonell» film når den sees på TV eller DVD. 

 
Filmen er langt i fra skummel den dag i dag, men var man litt lettskremt i 1960 så kan jeg ha forståelse for at denne filmen muligens var en skummel affære. 

 
Historien er både underholdene og god, samt at det er par scener i filmen som kan få en til å skvette til. Huset som er brukt i filmen ser utrolig bra ut og er en perfekt lokasjon for en spøkelsesfilm.


Skuespillet i filmen er ganske godt. Charles Herbert som er såkalt «top billed» i filmen var en populær barneskuespiller på 50 tallet og hadde som krav at hans navn skulle stå øverst på filmplakatene om han skulle spille i filmen. Dessverre var denne filmen og The Boy and the Pirates fra samme år de siste filmene han spilte i. Han hadde noen småroller i tvserier opp i gjennom 60-tallet, men når han etterhvert ble tenåring var han ikke ettertraktet av filmselskapene lenger. 

 
Men han og de andre skuespillerne gjør som sagt gode figurer i filmen og er troverdige karakterer. 
En litt artig kuriositet er Margaret Hamilton spiller rollen som Elaine Zacharides i filmen. Elaine blir av Buck kalt «The old Witch», noe som er morsomt i og med at Margaret Hamilton spilte The Wicked Witch of the West i «The Wizard Of Oz».


Det ble laget en remake av denne filmen i 2001 med Tony Shalhoub, Matthew Lillard og
Shannon Elizabeth i hovedrollene. Denne er ikke like god som originalen, men den hadde imponerende CGI effekter med tanke på at den var laget i 2001 og hadde en spesielt atmosfære følte jeg. 


En helt ok film, men den kan kanskje virke litt utdatert for noen av dagens moderne publikum. Men jeg syntes den var både underholdene og god og anbefaler den sterkt. Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar