fredag 4. oktober 2013

Dag 04 – 28 Days Later


Dagens film er den britiske filmen 28 Days Later fra 2002. Filmen er regissert av Danny Boyle og har Naomie Harris, Brendan Gleeson, Noah Huntley og Cillian Murphy i hovedrollene.


Synopsis: Etter et attentat mot et laboratorium brer et dødelig virus seg med stormfart gjennom England. 28 dager senere våkner sykkelbudet Jim opp fra koma på et forlatt sykehus. Sakte men sikker går det opp for ham at han er en av de få overlevende..

 
Trailer:

Regissør Danny Boyle er etterhvert blitt en av storbritanias beste regissører. Før denne filmen hadde han laget filmer so Shallow Grave, Trainspotting, A Life Less Ordinary og The Beach. Men 28 Days Later var hans første forsøk innenfor skrekk sjangeren. 

 
28 Days Later er en av filmene som har fått kreditt for å bringe tilbake Zombiefilmene fra det døde. Nå om dagen er det zombiefilmer, serier og alt mulig annet å finne så godt som overalt, men på starten av 2000 tallet var det heller lite av det.


Filmen er både spennede og vellaget og har mange imponerende scener. Hele filmen er skutt på DV på Canon XL1 cameraer, noe Boyle følte ville gi filmen det rette preget. 


Filmen klarer å fange denne hjelpløsheten og tomheten i London, og gjør at man virkelig føler at disse hendelsene har hendt. Spesielt scenene som utspiller seg i et folketomt London er verdt å få med seg. 

 
Disse scenene ble filmet rett etter daggry, og de de hadde kun mulighet til å stenge av gatene i veldig få minutter av gangen, så man var nødt til å få scenene til å bli bra på første take. Det meste av filmingen foregikk heldigvis før terrorangrepet i London, for etter denne hendelsen ble det mye vanskeligere å få tillatelse til å gjøre de tingene de behøvde for å lage filmen. 

 
Både Cillian Murphy og Naomie Harris var på denne tiden relativt ukjente skuespillere, og gjør en meget god jobb i hovedrollene her, sammen med Gleeson og Huntley. Både Murphy og Harris fikk store roller i Hollywood etter denne filmen og er oppe blant de mer kjente Hollywood skuespillernne nå om dagen. 

 
28 Days Later var en stor suksess og tjente inn godt over 820 millioner kroner på verdensbasis. Noe som må sies å være bra for en film med et budsjett på 50 millioner. Filmen fikk 5 år senere en oppfølger i form av 28 Weeks Later, en film som jeg personlig faktisk syntes er hakket bedre. 

 
I følge Danny Boyle har det flere ganger siden 2007 vært snakk om enda en oppfølger, da sannsynligvis kalt 28 Months Later, men nå i 2013 er det fortsatt ingen offiselle nyheter om denne filmen. Boyle har vistnok ideen klar for filmen, men hverken tid eller resurser til å starte en inspilling. 

 
En meget overbevisende Zombiefilm som er vel verdt å sjekke ut for fans av sjangeren. 

 
Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar