onsdag 30. oktober 2013

Dag 30 – Young Frankenstein

 


Dagens film er den amerikanske filmen Young Frankenstein fra 1974. Filmen er regissert av Mel Brooks og har Cloris Leachman, Marty Feldman, Peter Boyle og Gene Wilder i hovedrollene.


Synopsis: Doktor Frankensteins barnebarn har i årevis har forsøkt å kvitte seg med familienavnets rykte, uten hell. Den yngre Frankenstein arbeider nå som professor ved en amerikansk medisinskole, men en dag blir han oppsøkt og informert om at han har arvet bestefarens gamle borg. Han tar straks turen og blir møtt av den karakteristiske Igor, en pukkelrygget og storøyd mann som senere kommer til å skape store problemer for Frankenstein junior.


En kveld oppdager han bestefarens gamle laboratorium på et hemmelig sted i borgen og han begynner å prøve ut de gamle eksperimentene. Etter å ha fått sydd sammen noen lik, skaffer Igor han en hjerne. De finner senere ut at Igor har tatt med seg feil hjerne, noe som gjør at resultatet ikke blir helt slik som de hadde tenkt seg…


Trailer:Vel, noen vil sikkert krangle på at Young Frankenstein ikke i det hele tatt er en skrekkfilm av noe som helst slag. Dette er jeg enig i, men filmen er derimot en parodi på en av de meste kjente skrekkfilmene som noensinne er blitt laget og derfor er den i mine øyne tillatt. Og når sant skal sies er det mine øyne som bestemmer. 

 
Young Frankenstein er regissert av humor og parodikongen Mel Brooks. Han har laget storslagne parodier som Silent Movie, High Anxiety, History Of The World Part I, Robin Hood, Men In Tights, Dracula: Dead And Loving It og Spaceballs. Men jeg mener at Young Frankenstein uten tvil er hans aller beste film.


I denne filmen fungerer absolutt alt. Humoren er spot on og historien er meget vellaget. Han har fått med alle de viktigste klisjeene fra Frankenstein og i tillegg utbrodert med masse annen god humor.

 

Skuespillet i filmen er også førsteklasses. Gene Wilder er som alltid glimrende i enhver rolle han spiller i, og hans rolletolkning av Dr. Frankenstein er glimrende. To av mine favorittskuespillere nemlig Peter Boyle og Marty Feldman er også med og spiller sine roller førsteklasses. I tilegg har man klasseskuespillere som Madelaine Kahn, Cloris Leachman og Kenneth Mars i andre roller. 

 

En funfact om filmen er at mesteparten av labutstyret i filmen faktisk er labutstyret som ble brukt under innpillingen av Frankenstein i 1931.
Mange er forundret over at filmen er laget i 1974, dette først og fremst fordi filmen er i sort hvit. Akkurat dette syntes jeg gir filmen et mer tidløst preg og er en god hyllest til originalen. Filmen er forøvrig også Mel Brooks sin personlige favoritt av filmene han har laget. 

 

Musikken i filmen som er laget av John Morris, er veldig tidsriktig til en film som er laget på 1930-tallet og er helt klart med på å forsterke denne føleselen av å se en eldre film. Men soundtracket er glimrende laget og en fryd å høre. 

 

Brooks laget en musikal av filmen i 2007 og denne gikk på Broadway i over to år til glimrende anmeldelser. 

 

Young Frankenstein er uten tvil en av de aller beste komediene som noensinne er laget og det faktum at den i tilegg er en hyllest til en av de beste skrekkfilmene som er laget gjør den enda bedre. 

 
Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar