søndag 20. oktober 2013

Dag 20 – The Old Dark HouseDagens film er den amerikanske filmen The Old Dark House fra 1932. Filmen er regissert av James Whale og har Lilian Bond, Charles Laughton, Melvyn Douglas og Boris Karloff i hovedrollene.


Synopsis: Fem reisende søker ly for stormen i et gammelt hus, hvor familien Femm holder hus. 

 
Trailer:


The Old Dark House er basert på J.B Priestly sin sin roman Benighted fra
 1927. Filmen var lenge ansett som tapt, men heldigvis dukket det opp en kopi i 1968 som ble restaurert ved hjelp av George Eastman House. 

 
Filmen er herlig mørk og dyster og det hamrende regnværet hjelper ikke akkurat på atmosfæren i filmen. Den mangler kanskje sett ut if ra dagens perspektiv en gjennomgående historie, men jeg syntes det faktisk er ganske interessant å se at de mer eller mindre oppfører seg slik man ville gjort i en slik gitt situasjon. 

 
Filmen er en god blanding av både skrekk, thriller og komedie, og fungerer meget godt. Lyssetingen i filmen er også meget imponerende med tanke på at dette er en film fra 1932. 

 
Dette er Charles Laughton sin første amerikanske film og for en rolle å debutere på det amerikanske filmlerretet. Hele skuespillerstaben spiller glimrende i denne filmen, men det er vanskelig å ikke trekke frem Karloff.


Nok en gang spiller han en stum karrakter, men han gjør det iallefall glimrende. Karloff er best kjent for sin rolle som Frankenstein, men du verden så mye kvalitetsfilm mannen egentlig spilte i oppigjennom karrieren. 

 
Det kan forøvrig nevnes at Gloria Stewart spiller en av hovedrollen i filmen. Dette var muligens hennes debut film, fordi hun spilte i hele 6 filmer i 1932, og hvilken av de som ble sluppet først er jeg dessverre usikker på. Hun er kanskje best kjent for sin rolle som «old rose» i Titanic og hun levde forøving til hun ble 100 år i 2010. 

 
En liten kuriositet er det at rollen som faren i huset Sir Roderick Femm er spilt av Elspeth Dudgeon som faktisk er en kvinne. Dette i og med at James Whale ikke fant en mann som så «gammel nok ut» til rollen. 


 
Filmen fikk en «remake» i 1963 laget av Wlliam Castle. I og med at originalen på den tid var ansett som tapt, var nok dette en kjærkommen remake. Remaken er langt fra like god, men en helt ok film.

 

The Old Dark House er etter hva jeg har funnet ut nå en public domain film, så det er mange elendige kopier av filmen ute på markedet. Min kopi fra Granda ventures har faktisk litt bonusmateriale og bildekvaliteten er ikke så veldig dårlig. 

 
Alt i alt en meget solid tidlig skrekkfilm som holder god stand den dag i dag.

 
Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar