torsdag 17. oktober 2013

Dag 17 – La casa con la scala nel buio


Dagens film er den italienske filmen La casa con la scala nel buio (eller A Blade In The Dark, som den er kjent som internationalt) fra 1983. Filmen er regissert av Lamberto Bava og har i hovedrollene.


Synopsis: Bruno leier et stort hus der han skal komponere musikken til en ny skrekkfilm. Huset skjuler desverre mørke hemmeligheter og mystiske gjenstander begynner å dukke opp i Brunos hjem. På lydsporet til musikken hører han en mystisk melding, på badet er det spopr etter blod og spor etter et knivhugg. Samtidig begynner unge kvinner å forsvinne sporløst og når Bruno begynner å komme i nærheten av en løsning blir også han en del av morderens måltavler. 


Trailer:


I dag er det altså en film av Lamberto Bava som skal sees. Lamberto er sønn av Mario Bava, så med andre ord 2 generasjoner Bava på rekke og rad. Lamberto startet sin filmkarriere sin fars personlige assistent på 60-tallet, men etterhvert fikk han en rolle som assistent regissør på flere av farens filmer. 

 

Lamberto har også jobbet mye med kanskje den største av de Italienske skrekk regissørenee (iallefall i min bok) nemlig Dario Argento. Han hjalp til både med Infero og Tenebre fraq 1982, før han i 1983 regisserte denne filmen. 

 
Filmen ble skutt på kun tre uker,m på et minimalt budsjett og mesteparten ble filmet i huset til en kamerat. Filmen var opprinnelig ment som en Mini serie i fire deler, hvor et mord skjer i hver episode. Men TV stasjonene mente serien var for voldelig til å bli sent på tv, så da ble det istedet bestemt å lage den over til en film istedet. 

 
Lamberto selv mente at den amerikanske tittelen til filmen «A Blade In The Dark» passet filmen mye bedre en den Italienske tittelen, som direkte oversatt til engelsk blir noe slikt som «House Of Dark Stairs». Han følte at den amerikanske tittelen fanget essensen i filmen mye bedre. 

 
Dette er nok en film som har et glimrende soundtrack. Denne gangen laget av den anerkjente italienske komponisten Guido De Angelis som har laget filmmusikken til godt over 170 forskjellige filmer. Så i og med at jeg omtrent for hver gang jeg har sett en Giallo film hyller soundtracket, så har jeg gått til anskaffelse av denne, så får vi se hvordan den hørtes ut. 

 
A Blade In The Dark er en god Giallo, med alle elementene skal forventer i en film av denne typen. Både skuespillet, historien og effektene er hellt opp til pari og dette gjør en god film. 

 
Jeg har en lei tendens til å få tak på de rimeligste utgavene av de forskjellige filmene jeg ser. Dette er jo positivt økonomisk sett, men med tanke på bilde og lydkvalitet er det ikke det store. Denne 
utgaven er Vipco og den er i det minste uklippet og i Widescreen, så det er da iallfall noe å ta med seg. Men bildekvaliteten og ikke minst den elendige dubbingen er et kapittel for seg selv. Alt i alt en helt ok Giallo, men dubbingen ødelegger desverre for mye av filmen. Men vel verdt å sjekke ut. 

 
Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar