fredag 25. oktober 2013

Dag 25 – The Tingler


 

Dagens film er den britiske filmen The Tingler fra 1959 . Filmen er regissert av William Castle og har Patricia Cutts, Darryl Hickman, Judith Evelyn og Vincent Price i hovedrollene.

 
Synopsis: Etter mye hardt arbeid oppdager og fanger en patolog et vesen som lever i alle menneskers ryggmark. Problemet er at dette vesenet lever på frykt og vokser i takt med frykten. 

 
Trailer:


Dette er nok en William Castle film, meed andre ord nok en film som hadde en spesiell gimmick når den ble vist på kino. I likhet med Macabre fra 1958 og House On Haunted Hill fra 1959 mente Castle at kinoopplevelsen skulle være noe helt spesielt når man så hans filmer.


Under kinovisningen av Macabre fikk alle kinobesøkende tilbud om en livsforsikring på 1000 dollar som gjaldt hvis «Død av skrekk» skulle skje. Under kino visningene av House On Haunted Hill ble det sendt skeleter på vaiere over hodene på de besøkene. 

 
Men det var hans gimmick under kino visningene av The Tingler han er best for. Han laget da gimmicken «Percepto!». Dette gikk da ut på at det var installert små elektriske «buzzere» under alle stolsetene. Disse var faktisk såkalte «army suplies» fra andre verdenskrig. Denne gimmicken gjorde at filmens budsjett ble økt med 250 000 dollar.


Under den klimatiske scenene i filmen hvor «The Tingler» rømmer inn på en kino, ble da alle lysene inne i kinosalen slukket og man hørte stemmen til Vincent Price si « Ladies and gentlemen, please do not panic. But scream! Scream for your lives! The Tingler is loose in this theater». Når den ansvarlige på kinoen da hørte denne beskjeden skulle han aktivere disse «buzzerne» slik at de som så filmen fikk et støt. 

 
I tillegg så leide Castle inn skuespillere som da ble plassert rundt i kinosalene. Disse skulle da skrike og late som om de besvimte. I tillegg var det da plassert sykepleiere ute i foajeen og ambulanser ute på parkeringsplassen. 


Skuespillerne ble så båret ut av kinosalene på bårer, og inn i ambulansen, hvor de satt og ventet på at neste visning skulle starte. Med andre ord en ganske omfattende og dyr gimmick, men den har jo iallfall satt sine spor i filmhistorien. 

 
Filmen holder godt mål den dag i dag og historien er faktisk veldig godt skrevet og spennende. Noen vil kanskje bli litt overasket over at filmene inneholder referanser til narkotika da i form av LSD, men LSD ble faktisk ikke forbudt i USA før i 1963, med andre ord 4 år etter at denne filmen ble laget. LSD ble faktisk ikke forbudt her i Norge før i 1971. 

 
Filmen åpner faktisk med en monolog av Castle selv som forteller hvilke innvirkninger det kan ha på de som sitter i kinosalen å se filmen. 

 
Skuespillet er det heller ingenting å si på. Vincent Price har vel knapt spilt i en dårlig rolle noengang og viser også i denne filmen hvilken glimrende skuespiller han er. 

 
Filmen er nok den dag i dag mer morsom og underholdende enn skummel, men helt klart verdt å se for de som liker 50-talls skrekk. 

 
Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar