torsdag 10. oktober 2013

Dag 10 – Evil Ed

 

Dagens film er den svenske filmen Evil Ed fra 1995. Filmen er regissert av Anders Jacobsson og har Gert Fylking, Camela Leierth, Olof Rhodin, Per Löfberg og Johan Rudebeck i hovedrollene.


Synopsis: En forvirret splatterfilm-kilpper i et amerikansk filmselskap sprenger seg selv i lufta når avdelingssjefen Sam Campbell prøver å ta seg inn på hans låste kontor. Sam må omgående finne en etterfølger, og det blir Edward, en beskjeden redigerer på kulturfilm-avdelingen. For at ikke filmen skal bli totalforbudt i Europa, må Edward klippe bort de mest groteske senene i filmserien Loose Limps. Etter en stund begynner Edward å se syner; vanskapte ansikter, avhugde armer og Gremlin-lignende monstre i kjøleskapet. Snart begynner de filmene, som til å begynne med fikk ham til å føle seg dårlig, å bli nødvendig onde. Den snille Edward blir til Ed - Evil Ed 

 
Trailer:


Evil Ed er en film jeg ofte har sett ute på filmhandleturer, men som jeg ikke har plukket opp, i og med at den så ut som en billig, dårlig amerikansk splatter. Men etter å ha funnet ut at det er den første svenske splatterfilmen så ble den kjøpt inn. 

 
Evil Ed er på mange måter en hyllest til de mange amerikanske skrekkfilm klassikerne, slik som Evil Dead filmene, The Shining, Nattsvermeren, Re-animator og Halloween for å nevne noen. 

 
Filmens historie er en satire på på det svenske stats biografbyrå som i likhet med Norsk filminstitutt var noen racere til å klippe ut det som var av «uanstendige» filmscener fra det som kunne krype og gå av skrekk-artede filmer. 


 
Alle de svenske skuespillerne i filme har blitt over dubbet av amerikanske skuespillere, for å få en mer humoristisk vinkling på skuespillet. I og med at dette var planen helt fra starten er hele filmen spilt inn uten lyd, så alt av lydeffekter er lagt på i etterkant. 


 
Filmens historie er både underholdende og morsom, og jeg må si at Johan Rudebeck spiller glimrende i rollen som Ed. Det er synd han ikke har fått så mange andre filmroller i årene som kom. 

 

Med tanke på at filmen kun kostet 250 000 svenske kroner å lage så er spesialeffektene meget overbevisende og godt laget. 


 
Når filmen ble lansert i Sverige, var det kun 4 kinoer som gikk med på å vise filmen. Men nå i etterkant har filmen blitt solt til over 60 land verden over og har blitt en meget suksessfull film. 

 

Evil Ed er en overraskende god lavbudsjetts film som er vel verdt å sjekk ut for alle splatter og skrekkfilm fans.

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar