torsdag 24. oktober 2013

Dag 24 – Skräcken Har 1000 Ögon!


Dagens film er den svenske filmen Skräcken Har 1000 Ögon fra 1970. Filmen er regissert av Torgny Wickman og har Barbro Hiort af Ornäs, Solveig Andersson, Anita Sanders og Hans Wahlgren i hovedrollene.


Synopsis: Presten Sven (Hans Wahlgren) og hans gravide fru Anna (Anita Sanders) bor i en prestegård på landet. Annas venninne Hedvig (Solveig Andersson) kommer på besøk. Men Hedvig har vondt i sinnet og medbringer spøkeri og mystiske hendelser. 

 
Trailer:


Skräcken Har 1000 Ögon er en film jeg plukket opp på Filmsamlertreff godt inne i de svenske skoger. Filmen er utgitt av Klubb Super 8, som gir ut mer obskøne gamle svenske filmer. Filmen kostet 20 kroner og var en film jeg var nødt til å ta med. 

 
Filmen er en av de få svenske grøsserne som er laget og visstnok også den eneste såkalte «erotiske grøsseren» som har blitt laget i Sverige. Men i og med at filmen er fra 70-tallet er det ikke så mye «nakenhet» å snakke om sett ut i fra dagens standard. Det har vært snakk om at filmen ble kraftig klippet før den i det hele tatt ble utgitt, men dette er vistnok bare rykter i og med at ingen andre prints av filmen ser ut til å eksistere. 

 
Filmen er regissert av Torgny Wickman som er best kjent for å ha regissert mange av de best kjente svenske «sex-komediene og dramaene» slik som Ur Kärlekens Språk, Kyrkoherden, Anita, The Intruders og Ta Mej I Dalen. 

 
Skuespillet i filmen er slettes ikke så verst og Anita Sanders blant andre spiller meget bra. Hun spilte i sin tid i mange store Italienske klassikere som Nerosubianco (som ble regissert av Tinto Brass), La donna invisibile (som ble reggisert av Paolo Spinola), I racconti di Canterbury (som ble reggisert av Pier Paolo Pasolini) og Thomas e gli indemoniati (som ble regissert av Pupi Avati). Så hun har iallfall spilt i filmer laget av mange av de største Italienske regissørene. 

 
Filmen fremstår i 2013 ikke spesielt skummel og er nok mer nå en kuriositet å regne enn en skrekkfilm. Men de skal ha for forsøket og det er iallefall moro å kunne ha mulighet til å se dennw type film for en såpass lav pris. 

 
Skräcken har 1000 ögon var faktisk forbudt i Norge mellom 1970 og 2003. Filmen har nå derimot fått en 15 års grense på DVD. Noe som kan få mang en person til å undre på hva Norsk Filminstitutt drev med før i tiden. Og hvorfor så utrolig mange filmer skulle klippes eller forbys. 

 
Filmen i seg selv er dessverre ikke helt det store, men den er som sagt en milepæl i svenskefilmhistorie og verdt å se iallfall av den grunn. 

 
Terningkast:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar