lørdag 15. oktober 2011

Dag 15 – Gaau Ji (Kinesiske)Dagens film er den Kinesiske filmen Gaau Ji (eller Dumplings som den heter på Engelsk) fra 2004. Filmen er regissert av Fruit Chan og har Bai Ling, Pauline Lau, Tony Leung Ka Fai og Miriam Yeung Chin Wah i hovedrollene.

Synopsis:

Qing sørger over alderens forfall og bruker all sin tid på å svi av sin rike manns penger på foryngelsesprodukter. En dag får hun nyss om små spesialbakte deigklumper som sies å ha en radikal effekt på utseendet. Disse tilberedes hos den mystiske eks-gynekologen Mei, i største hemmelighet. Fiksert av ryktene skriver Qing seg inn på en intensivkur, men for hvert besøk får deigklumpene en stadig merkeligere konsistens, helt til den uhyggelige sannheten til slutt åpenbarer seg


Trailer:


Gaau Ji er på mange måter langfilm oppfølgeren til «Sam Gang Yi» (Three Extremes) der Fruit Chan, Chan Wook Park og Takashi Miike filmet hver sin kortfilm med skrekktema. Fruit Chan regisserte da en 40 minutters kortfilmutgave av denne filmen. Dessverre har ikke jeg sett Sam Gang Yi, så jeg kan dessverre ikke få gjort en sammenligning av disse to.

Dumpling kan på mange måter kalles for kokte melboller. De er bassert på mel, poteter eller brød og kan innehold fish, kjøtt, grønnsaker og noen ganger konfekt.

På norsk kjenner vi retten som enten potetball, klubb, kløbb, raspeball, komle, kumle, kompe, kumpe, kodla, kudle, klot, kams, ball, baill, komperdøse, kumperdøse, kompadøs, ruter, ruta, raskekako, risk, klotremat, krumme eller kromme. Så kjært barn har mange navn. (Ikke kom å si at man ikke kan lære noe av å lese denne bloggen).

Både Miriam Yeung Chin Wah og Bai Ling spiller meget godt i denne filmen og gir god dybde til hovedkarakterene.

Christopher Doyles fantastiske fotografering er også noe som bør nevnes. Filmen ser utrolig bra ut og er utrolig fargefull. Et par av scenene i filmen var faktisk ganske forstyrrende, men i og med at den er såpass «pent» laget så var de ikke så ille som de kunne vært om ikke kameravinkler og oppsettet hadde vært som det var.

Historien fremstår som tidvis syk, men bak all galskapen ligger det en tydelig parallell til vår egen søken etter skjønnhet. Alle ønsker å være rikest, tynnest, penest og mest suksessfull og essensen i filmen er, hva gjør man ikke for å kunne oppnå dette.

En annen ting som bør nevnes i filmen er lyddesignet. Både lydeffekter og musikken passer utrolig godt inn og lager en skremmende atmosfære gjennom hele filmen.

En visuelt sett meget pen film med en relativt syk historie. En film for de som setter pris på litt alternativ film.

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar