lørdag 29. oktober 2011

Dag 29 – A Serbian Film (Serbia)Dagens film er den Serbiske filmen A Serbian Film fra 2010. Filmen er regissert av Srdjan Spasojevic og har Slobodan Bestic, Jelena Gavrilovic, Sergej Trifunovic og Srdjan Todorovic i hovedrollene.
Synopsis:
Milos, En aldrende pornostjerne godtar å bli med i en kunstnerisk film for å komme seg ut av bransjen. Underveis i innspilningen finner han ut at ting ikke var helt slik de ble fremstilt...
Trailer:

Vel, dette er nå film nummer 2 som jeg har anmeldt denne måneden som er totalforbudt i Norge. Bare for å få det ut av verden så forstår jeg at folk kan bli støt av innholdet i denne filmen, men jeg ser ikke helt poenget med å forby den i Norge. Dette forbudet fører i mine øyne kun til 2 ting. 1. At folk kjøper den fra utlandet i stedet. 2. At folk som vanligvis ikke ville sett filmen, vil bli interessert og dermed har lyst til å se filmen nå som den er forbudt.
Overraskende nok så er dette den første filmen som er blitt forbudt i Norge siden.... Ichi The Killer ble forbudt i 2001. Se forøvrig anmeldelse 14. Oktober 2011 for å lese mer om den.
Etter hva jeg har funnet ut er filmen forbudt for salg i både Norge, Spania, Brazil og Australia.
Jeg har nå sett 2 utgaver av filmen. Både den britiske utgaven som varer i 95 minutter og den ukuttede utgaven som varer i 103 minutter. Den Britiske utgaven er i grunn helt grei, her er det en del scener som er på kanten, men de stopper før man ser så mye grafisk. Selv om den ukuttede utgaven er kun 8 minutter lenger så fører det med seg at scenene som var drøye i den britiske utgaven nå er lengre og mer visuelle. Så om noen skulle ha lyst til å se filmen så er det like greit å holde seg til den sensurerte britiske utgaven i og med at den ukuttede ikke gir noe til historien.
Men hva skal man si om denne filmen. Om man ser på selve historien i filmen så synes jeg den i seg selv er bra, og selv om flere av de mest ekstreme scenene er ganske vanskelige å se på, så er filmen godt laget. Selve filmografien er meget bra og lokasjonene som er brukt passer også godt inn i filmen.
Etter hva han selv sa i intervjuet i starten av filmen så er filmen laget for å vise hvordan det serbiske folket blir behandlet av den Serbiske regjering og for å se hvordan landets ledere «hypnotiserer» innbyggerne til å gjøre ting som de ikke vil selv. Om dette er den korrekte måten å vise det på eller ikke er jeg noe usikker på.
Skuspillerene gjør også en meget god jobb i denne filmen, og begge hovedrolleinnehaverne Srdjan Todorovic og Sergej Trifunovic er etter hva jeg kan forstå meget annerkjente Serbiske skurespillere.

En av de to scenene som har gjort at filmen har blitt forbudt både i Norge og i andre land, føler iallefall jeg at ikke hadde behøvd å være med i filmen. I den britiske utgaven er denne scenen 99% klippet bort, noe som er helt greit, i og med at denne scenen er alt for grafisk.
Den andre scenen derimot er på mange måter scenen som hele filmen leder opp til og vanskelig å komme bort fra. Men denne scenen er derimot ikke «grafisk» på samme måte, i og med at man aldri ser hovedhandlingen i scenen, men man skjønner hva som foregår for å si det slik.
Jeg har full forståelse for at folk ikke syntes noe om denne filmen og at de syntes den er støtende, men slik jeg ser det er det kun en film et er snakk om, og jeg personlig har sett mye verre ting på nyhetene i beste sendetid på Norsk TV, som faktisk var virkelige hendelser. Alt i alt en overbevisende film.
Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar