lørdag 22. oktober 2011

Dag 22 - Shallow Grave (Skottland)
Dagens film er den Skotske filmen Shallow Grave fra 1994. Filmen er regissert av Danny Boyle og har Christopher Eccleston, Kerry Fox, Ken Stott og Ewan McGregor i hovedrollene.

Synopsis:

Tre venner, som deler en 5-roms leilighet, er på utkikk etter en fjerdeperson. For å finne frem til denne fjerde personen gjennomfører de en rekke uortodokse og morsomme intervjuer. Til slutt blir de tre enige om den fjerde leietakeren. Han flytter inn, låser døren og det er det siste de ser av ham. Etter noen dager blir de nysjerrige og bryter seg inn på rommet hans.

Trailer:


Shallow Grave er på mange måter regissørdebuten til Danny Boyle. Han hadde laget er par TV-filmer og noen episoder for et par TV-serier, men dette var det store gjennombruddet. Boyle har senere laget storfilmer som Dog Soldiers, The Beach, Trainspotting, 28 Days Later, Slumdog Millionaire og 127 Hours.

En annen mann som også fikk sitt gjennombrudd med denne filmen var Ewan McGregor. McGregor hadde spilt i 2 TV-filmer, 2 Tv-serier (i små roller) og en ordentlig film, men det var i denne filmen han fikk et stort navn i Skottland. Det var på grunn av denne filmen han fikk hovedrollen i Boyles kult klassiker Trainspotting året etter.

Shallow Grave er en ganske bra film og godt laget med tanke på at de hadde et minimalt budsjett, som faktisk var så lite at de måtte auksjonere bort rekvisitter de hadde brukt for å få inn penger til å fullføre filmen. Den ble skutt på kun 30 dager.

Shalllow grave er en god blanding av thriller, film noir og komedie, og en meget overbevisende film på alle måter. En ting som virkelig må trekkes frem er den glimrende kamerabruken i filmen. Her får man flere lange filmsekvenser og nye måter å bruke kameraet på. Det kan på mange3 måter minne litt om en av mine favorittregissør nemlig David Finchers, måte å filme på.

Selv om karakteroppbygningen kanskje ikke er helt på topp, syntes jeg både at skuespillerne gjør en glimrene jobb og at man på mange måter kan identifisere seg med disse typene.

En litt morsom ting er at filmen starter på mange måter omtrent helt likt som Trainspotting gjør. Nemlig, med en «monolog» fra Ewan McGregor, etterfulgt at en panerende scene gjennom byen.

Historien er spennende og interessant og avslutningen er i mine øyne meget bra.

Alt i alt en meget god skotsk thriller, som jeg vil anbefale til alle som setter pris på gode filmer innenfor denne sjangeren.


Terningkast: 4

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar