lørdag 22. oktober 2011

Dag 23 - Jack l'éventreur (Sveits)
Dagens film er den sveitsiske film Jack l'éventreur (Eller Jack The Ripper som den heter på Engelsk) fra 1976. Filmen er regissert av Jesus Franco og har Lina Romay, Andreas Mannkopff, Josephine Chaplin og Klaus Kinski.

Synopsis:

En respektabel doktor på dagtid, og sinnsyk lystmorder på kveldstid. Dennis Orloff tar livet av Londons gateprosituerte, helt til en lokal politimans kjæreste går «undercover» for å prøve å avsløre hvem denne drapsmannen er.

Trailer:


Her skal det innrømmes at jeg tok «en liten spansk en» som det så fint heter. Jeg sleit litt med å klare å finne 31 filmer fra 31 land og denne filmen ble da den siste filmen jeg valgte ut. Den er et samarbeidsprosjekt mellom Sveits og Vest-Tyskland, og mesteparten av finansene kom fra Sveits, dermed følte jeg at den kvalifiserte som en Sveitsisk film.

Tilfeldighetene ville det sånn at dette er film nummer to med Klaus Kinski i hovedrollen på 3 dager. Og det gjør meg i grunn ingen verdens ting for Kinski er utrolig god også i denne filmen. I en annen av hovedrollene finner vi Josephine Chaplin som er datter av (muligens) tidenes morsomste mann, nemlig Charles Chaplin. Desverre tror ikke jeg at Charles (som døde året etter at denne filmen ble spilt inn) ble noe videre begeistret for sin datters

Jesus Franco er en av Europas mest kjente (og mest produktive) regissører. Han har opp igjennom årene laget godt over 190 filmer, som for det meste er billig lavproduksjons «sleaze-filmer», med store mengder nakenhet, vold, blod og gørr. Men undertegnede syntes at filmene hans er tidvis underholdende og mannen skal ha kredit for å stå på såpass som han har gjort opp igjennom årene.

Franco nærmest spydde ut lavbudsjettsfilm på lavbudsjettsfilm på starten av 70-tallet. Sveitsisk-tyske Erwin C. Dietrich hadde sansen for filmene til Franco og gav han derfor en stor mengde kapital for å lage nettopp denne filmen. Dette er tydeligvis en film som Franco selv syntes ble god, i og med at han valgte å ha med sitt eget navn i rulleteksten. Franco har nemlig brukt rundt 90 alias i løpet av sin 190-filmers karriere, noe som må kunne sies å være verdensrekord.

Jess Franco's utgave av Jack The Ripper er faktisk ikke så aller verst. Den ekstra kapitalen som han fikk til å lage filmen har uten tvil blitt brukt fornuftig. Her har man fine lokasjoner og meget gode kulisser til å bygge opp historien. Alle scener (bortsett fra en scene hvor man kan se Big Ben) er faktisk filmer I Zürich, men jeg har ingen problemer med å kunne forestille meg at dette er slik London så ut sent på 1800-tallet.

Som vanlig er det en god del nakenhet og blod og gørr i denne filmen (som forventet av en Franco film), men tidvis er det litt for mye av dette. Det gjør i grunn ikke filmen noe bedre, og kunne godt vært utelatt. Noen ganger det mer skremmende (og spennende) med det man ikke ser, i forhold til det man ser. En annen ting som kan nevnes er dubbingen, som ikke er helt det store. Jeg så den tyske originalutgaven, men ikke engang den får stemmer og munnbevegelser til å stemme overens.

Filmen tar i grunn ikke utgangspunkt i de få tingene man faktisk vet om «Jack The Ripper», men lager sin helt egen historie rundt mannen. Dette er jo i grunn greit nok, så lenge man er forberedt på akkurat det.

Jack The Ripper er en ganske god film, som bør sees for (nok en gang) å se Klaus Kinski i storform.

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar