mandag 3. oktober 2011

Dag 3 – Sauna (Finland)

Dagens film er den finske filmen Sauna fra 2008. Filmen er regissert av Antti-Jussi Annila og har Ville Virtanen, Tommi Eronen og Viktor Klimenko i hovedrollene.Synopsis:
Vi befinner oss i 1595, og den lange krigen mot russerne er endelig slutt. Men for de to brødrene Eerik og Knut er marerittet akkurat begynt... Eerik har vært i krig så lenge han kan minnes. Hans sinn er gjennomsyret av vold, og han har 73 liv på samvittigheten. Knut er derimot en empatisk akademiker, men i krigens kjølvann begår han en forbrytelse da han overlater en pike til sin sikre død. Jaget av fortiden havner brødrene i en merkelig by hvor en mystisk sauna sies å kunne rense folk for deres synder...

Trailer:Sauna (eller Filth / Evil Rising som den er kjent som i USA / England) er faktisk mitt livs første finske film. Dette hovedsakelig på grunn av at jeg er en generasjon for ung til å se finsk fjernsynsteater og det faktum at det ikke er så mye finsk film å finne uten å virkelig lete hardt etter det.Filmens handling er lagt til 1500-talls Finland, og dette er virkelig dystre greier. Hele filmen har et slags «filter over seg» som gjør at filmen blir mørk. Det kan minne litt om «The Road» i samme type fargespekter. Men alikevel så er filmen visuelt pen, for å si det sånn. Henri Blomberg som har tatt seg av kinematografien (dårlig norsk ord for «Cinematography») har gjort en glimrende jobb og scenene flyter godt.Filmen har en litt treg start uten at det skjer så mye, det er mye gåing oppbygning av historien. Det er i grunn ikke før i andre halvdel av filmen det begynner å skje saker og ting. «Knut» ser syner etter at de har stengt en ung dame inne, nede i en kjeller i starten av filmen. Denne kvinnen ser han da i disse synene sine, og akkurat disse scenene kan minne mye om «Ringu» for å trekke en parallell.Tommi Eronen som spiller Knut i filmen har en slående likhet med svenske Michael persbrandt så jeg trodde først det var han som spilte i filmen. Han gjør en meget god rolle i filmen sammen med Ville Virtanen, som jeg regner med er en godt kjent skuespiller i Finland med godt over 60 krediteringer til sitt navn.


Eronen


Persbrandt


Filmen har vunnet flere priser i Finland for blant annet Lyddesign, kostymer og scenografi. Noe som er meget velfortjent. Som før sagt så føler man virkelig at man er i 1500-talls Finland. Både lyden og musikken i filmen er også meget god, den er på mange måter naturlig og den litt triste musikken som blir brukt passer godt inn i det nakne landskapet som blir portrettert i filmen.Dette er vel det som kalles for en Psykologisk skrekkfilm. Her er det mer det man ikke ser som er skummelt, i forhold til det man ser. Selv om det er et par scener i filmen hvor jeg skvatt til litt.
Dette er en film hvor man bør følge godt med, for plutselig i en bisetning (som man da må lese i undertekstene) får man forklart viktige plot-poeng i filmen. Så dette er nok en film som bør sees et par ganger.Skal jeg være 100% ærlig så er jeg ikke helt sikker på om jeg forsto alt som skjedde i filmen, men etter å ha lest litt rundt på nettet virker det som om jeg ikke er alene om akkurat det.Men alt i alt en meget god finsk film, med en bitte litt forvirrende handling. Så hvis dette er standarden på Finsk film nå om dagen, så er det i grunn bare å lete frem flere finske filmer fra diverse nettbutikker og bestille i vei.Terningkast:

1 kommentar:

  1. Finsk film med denne tittelen høres ut som noe for spesielt interesserte. Men etter å ha lest hva du har skrevet, så ser den jo litt spennende ut.

    SvarSlett