lørdag 8. oktober 2011

Dag 8 – Drácula (Spania)Dagens film er den spanske filmen Drácula fra 1931. Filmen er regissert av George Melford og har Carlos Villarías, Eduardo Arozamena, José Soriano Viosca og Pablo Álvarez Rubio i hovedrollene.Synopsis:
Jonathan Harker blir sendt av advokatfirmaet sitt til Transilvania for å bistå deres nye klient, grev Dracula, som ønsker å bosette seg i England. Reisen er lang og farefull, og han blir stadig advart av ukjente mennesker jo lenger øst han reiser. Vel framme blir han snart grevens fange. Noe av det Harker først oppdager er grevens fascinasjon for blod, hans overnaturlige fysiske styrke, at han ikke trenger å spise, at han bor alene i slottet uten tjenere og at han ikke har speilbilde. Disse oppdagelse får Harker til å ane at det er noe som ikke stemmer, og han innser etterhvert også at greven er et overnaturlig vesen. Han aner også at greven har onde hensikter med å flytte til England.

Trailer:


Joda du leste riktig. Dagens film er Dracula fra 1931. Men det er ikke snakk om den Amerikanske utgaven med Bela Lugosi i hovedrollen, men den spanske med Carlos Villarías i hovedrollen som Dracula.Jeg følte det var korrekt å ta med denne filmen som Spanias representant i og med at den Amerikanske utgaven av Dracula var film nummer 2 jeg anmeldte her på bloggen. (Hei Bloggen!). Det kan nevnes at den fikk terningkast 5.Saken er den at i filmens spede begynnelse var det dyrt å lage film og ikke minst det å få vist filmer fra andre land er ikke like lett som det er i dag. Denne spanske versjonen av Dracula er i utgangspunktet en (så godt som) eksakt utgave av den amerikanske filmen. Den ble filmet med samme lokasjoner og kulisser som den amerikanske og 90% av all dialog er helt lik.Filmen ble spilt inn på natten etter at de amerikanske scenene var blitt spilt inn. Men denne spanske versjonen er faktisk 30 minutter lengre en den amerikanske, dette primært grunnet et par ekstra scener og en litt mer langsom utførelse av scenene.Regissør George Melford regner jeg med at hadde en stri tørn når han laget denne filmen i og med at han ikke snakket et eneste ord spansk, men han laget uansett en glimrende film.Mange mener faktisk at denne spanske utgaven er bedre en den amerikanske utgaven. Jeg vil nok på en måte si meg enig i dette.Blant annet så gjør Villarías en glimrende rolletolkning av Dracula, som er HELT ulik den måten Lugosi valgte å bruke i den amerikanske versjonen. De andre skuespillerne gjør også sine egne tolkninger og Pablo Álvarez Rubio er glimrende i rollen som Renfield.I tillegg så er den spanske utgaven bedre koreografert, i og med at de i flere av scenene beveger kameraet mer og bruker andre kameravinkler. Filmen har også som sagt flere scener som bygger bedre opp om historien. Filmen har også litt mer vold og klipper ikke så tidlig når det skjer noe på skjermen.Det eneste problemet med filmen er rett og slett det at den (i motsetning til den amerikanske) ikke har fått noen god restaurering. Det er mye smuss og støy på filmen og det ødelegger dessverre litt av moroa med filmen.Det som gjør dette til en så spesiell film er at de 2 utgavene av filmen er så like og liker man den amerikanske utgaven, vil man også like den spanske. Alt i alt en glimrende film som virkelig er verdt å se. Hvis man klarer å få tak på den da så klart.Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar