tirsdag 2. oktober 2012

Dag 02 - Il Gatto A Nove Code (Cat O' Nine Tails)


Dagens film er den Italienske filmen Il Gatto A Nove Code (Cat O' Nine Tails) fra 1971. Filmen er regissert av Dario Argento og har Pier Paolo Capponi, Catherine Spaak, Karl Malden og James Franciscus i hovedrollene. 


Synopsis: Etter et innbrudd på et institutt for genetisk forskning får Roma-politiet nye, hete spor i jakten på en bestialisk morder. To nysjerrige herrer - en ung journalist og en blind, forhenværende kollega - begynner å nøste opp i etterforskningen og vikler seg etterhvert inn i en rekke uhyggelige hendelser. 


Trailer:

Cat O' Nine Tails er årets første Argento film, og det vil bli mange av de fremover også. Argento er kjent som Giallo mesteren og i mine øyne er han uten tvil en av de beste skrekkfilmregissørene i bransjen. 


Cat O' Nine Tails er film nummer 2 i Argento´s såkalte "Animal triologi" (de to andre er Bird Wth A Crystal Plumage og Four Flies On Grey Velvet), men de 2 ander er det kort tid siden sist jeg så, så disse vil ikke være en del av festivalen. 


Filmen var ganske populær i Europa når den ble utgitt der i 1971, mens den i USA ikke slo igjennom. Argento selv har uttalt i intervjuer av dette var en av filmene han var misfornøyd med utfallet av, og at det mest sannsynlig var den av hans egne filmer som han likte minst. 


Filmen ble i dag sett sammen med min far, som faktisk sa at han syntes filmen var ganske god. Han var ikke overaskende mest opptatt av bilene i filmen, men medga at han syntes filmen var spennende.


Jeg mistenker at credit-scrollen i starten av filmen er hentet inn fra en helt annen utgave for denne er for det første på Italiensk og kvaliteten på denne er vesentlig dårligere en resten av filmen. 


Personlig syntes jeg filmen var bra. Tidvis litt treg, og slutten var veldig brå. Plutselig var det slutt for å si det sånn. Men jeg likte utrolig godt det faktum at hver gang "morderen" var på skjermen, så, så man handlingen gjennom moderens øyne. 


Musikken i filmen er også meget god. Noe som ikke er så overaskende med tanke på at det er Ennio Morricone som har laget musikken. Musikken er veldig stemningsfull og passer godt inn i tematikken i filmen.


Skuespillet i filmen er også meget godt. Karl Malden i rollen som Franco Arno spiller meget overbevisende som blind. Cinzia De Carolis spiller også bra i rollen som Lori, spesielt med tanke på at hun var kun 11 år når hun spilte i filmen. Hun spilte i noen flere roller opp i gjennom 70 og 80-årene men ingen videre kjente roller. 


I følge IMDB er lydsporet på Italiensk, men min utgave fra SME inneholder kun et Engelsk lydspor. Lyden ser i noen tilfeller ut til å være dubbet, men hovedkarakterene snakker Engelsk, så det er kun i noen biroller man ser at dubbingen ikke stemmer overens med munnbevegelsene. 



En underholdende Giallo, som absolutt er et greit utgangspunkt for de som vil sjekke ut sjangeren.

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar