onsdag 17. oktober 2012

Dag 17 – L'uomo senza memoria (Puzzle)


Dagens film er den Italienske filmen L'uomo senza memoria (Bedre kjent som Puzzle) fra 1974. Filmen er regissert av Duccio Tessari og har Anita Strindberg, Umberto Orsini, Luc Merenda og Senta Berger i hovedrollene.


Synopsis: Når en mann våkner opp ved siden av et lik lider han av hukommelsestap. Politiet kan ikke finne ut hvem han er, men en psykiater hevder hans navn er Edvard og at han er etterlyst for mord og narkotikasalg til over en million kroner. Fortvilet forsøker han å finne igjen minnene og puslebitene som utgjør hans liv. Trailer:


Filmen er også kjent under tittelen Man Without A Memory. Puzzle er en av de minsre kjente Giallo utgivelsene og den eneste grunnen til at jeg i det hele tatt hørte/fikk tak i den var at den var en del av Giallo Serien fra det svenske firmaet Njutafilms.


Filmen er nok best kjent i Sverige på grunn av at den svenske skuespillerinnen Anita Strindberg har en av hovedrollene. Strindberg spilte i mange av Giallo filmene som ble gitt ut på 70-tallet deriblant. Una Lucertola Con La Pelle Di Donna ("A Lizard in a Woman's Skin") La Coda Dello Scorpione  ("Case of the Scorpion's Tail"), Chi'ha Vista Morire?  ("Who Saw Her Die?") og Il Tup Vizio É Una Stanza Chiusa E Sole Io Ne Ho La Chiave  ("Your Vice Is a Locked Room and Only I Have the Key"). Men etter at hun spilte I Murder Obsession (Follia Omicida) i 1981 trakk hun seg tilbake fra filmbransjen.


Filmens manus er skrevet av Ernesto Gastaldi som visstnok er en av de beste i bransjen, og denne filmen viser også det. 


Filmen bruker litt tid på å komme i gang, men når handlingen først har satt seg er dette virkelig bra saker. Filmen er egentlig en god klassisk thriller, uten de store mordscenene og slikt som de andre filmene I sjangeren er kjent for, her er det mer handlingen som er fokuspunktet. Senta Berger, Luc Merenda og Umberto Orsini gjør noen meget overbevisende roller i denne filmen og jeg er glad for å se at de har fortsatt sine karrierer også etter denne filmen. Filmen har faktisk ei heller blitt dubbet på min utgave, så jeg kan da (for en gangs skyld) se den originale utgaven av filmen. 

 

Puzzle er en overaskende god film, som jeg når sant skal sies ikke hadde de helt store forhåpningene til, men filmen overbeviste meg på alle mulige matter og jeg vil absolutt anbefale andre å se denne filmen. Om man får tak i den da så klart. 


 Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar