lørdag 20. oktober 2012

Dag 20 - ...E tu vivrai nel terrore! L'aldilà (The Beyond)


Dagens film er den Italienske filmen ...E tu vivrai nel terrore! L'aldilà (eller The Beyond som den er kjent som her hjemme) fra 1981. Filmen er regissert av Lucio Fulci og har Giovanni De Nava, David Warbeck, Catriona MacColl og Cinzia Monreale i hovedrollene.


Synopsis: Liza arver det nedslitte New Orleans-hotellet "Seven Doors", og bestemmer seg for å sette det i stand og åpne for gjester. Men slik kommer det ikke til å gå, for hotellets kjeller gjemmer en eldgammel og forferdelig hemmelighet. Hva er historien bak rom 36, og hvordan henger det sammen med den kjetterske kunstmaleren Schweik og den merkelige blinde jenta Emily? 
Først i 2006 ble The Beyond «frigitt» av sensuren her i Norge og er nå tilgjengelig uklippet på DVD. Min utgave er fra Another World Entertainment, og det kan se ut som om de og svenske Njutafilms har stått for rundt 75% av alle filmene til festivalen i år. Denne filmen er laget av Fulci og hans såkalte Dreamteam, bestående av manusforfatter, Dardano Sacchetti, set designer Massimo Lentini, fotograf Sergio Salvati, klipper Vincenzo Tomassi, komponist Fabio Frizzi og spesial effektmannen Gianetto de Rossi. Disse lanet mange av Fulci's best kjente filmer sammen og denne er ikke et unntak. 


Salvati er en utrolig dyktig fotograf, som her virkelig får vise hva han er god for. Men også i denne filmen får han god bruk for den mest klisjefylte tingen vedså godt som alle Italienske skrekkfilmer fra 70-tallet, nemlig intens zooming. 


Prologen i filmen er ganske spesiell, men i Italia så fjernet de av en eller annen grunn hele denne sepia fargede introduksjons scenen. Tyskerne derimot like tydeligvis heller å ha ting i farger, for i den tyske utgaven er denne scenene i farger. 


Det var faktisk Quentin Tarrantino som var ansvarlig for at denne filmen ble utgitt uklippet i USA. Tarrantino og hans filmselskap Rolling Thunder Picture fikk tak i originalfilmrullene til filmen og restaurerte filmen selv. 


Filmen er nok fort en av Fulcis aller beste og helt klart også den av hans filmer med mest blod-og-gørr også. Vel verdt en kikk for Zombiefansen.Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar