mandag 8. oktober 2012

Dag 08 – L' Occhio del male (Manhatten Baby)


Dagens film er den Italienske filmen L' Occhio del male (eller Manhatten Baby som er den engelske tittelen) fra 1982. Filmen er regissert av Lucio Fulci og har Giovanni Frezza, Brigitta Boccoli, Laura Lenzi og Christopher Connelly i hovedrollene. 


Synopsis: En arkeolog ved navn George Hacker driver med noen utgravninger i Egypt. Med seg har han familien sin og mens datteren venter tålmodig på markedsplassen alene kommer det en blind dame bort til henne og gir henne en merkelig Egyptisk amulett. Samtidig åpner det seg noe i graven hvor George befinner seg, og George er så uheldig å få skutt noen neonlys rett i øynene sine. Dette gjør han blind i seks måndener, og vel hjemme igjen i Manhattan begynner snart merkelige ting å skje hos familien Hacker. 




Denne filmen er vistnok rangret som en av Luci sine dårligste filmer, noe som ikke er et så godt rykte å ha på seg når mannen har laget nærmere 60 filmer. 


Filmen bærer noen likheter med filmer som The Exorcist, Poltergeist og Rosemary's Baby (den er såklart ikke i nærheten av å være så god som disse), men den forsøker ikke å gå samme vei som disse filmene har gått, den prøver å finne sin helt egne vei å vise ting på. 


Fulci er kanskje mest kjent for sine såkalte "gore-scenes" og dette er vel det hovedparten av hans fans ønsker å se når de putter en av hans filmer i spilleren. I denne filmen derimot har han tonet dette ganske så mye ned (bortsett fra i den siste scenen i filmen) og heller forsøkt seg på å lage en mer overnaturlig film, enn en direkte blod-og-gørr film. 


Filmens kanskje største problem var det ikke Fulci som sto for, men heller produksjonsselskapet. De blandet seg inn i historien og hadde synspunkter på hvordan ting skal lages. Tilslutt fant de ut at hvis de ikke fikk blande seg inn så kuttet de like godt budsjettet med ¾ deler. 


Min utgave av filmen fra Shameless Screen Entertainment er vistnok den lengste utgaven som noen gang er gitt ut av filmen, og det er jo kjekt. Desverre har den kun et engelsk lydspor og ingen undertekster noe som i og for seg ikke er noen stor krise, men det kunne vært interresant å sett den med det italienske lydsporet. Dubbingen er heller ikke gjort så veldig godt, spesielt barna i filmen ser man at snakker Italiensk. 


Jeg kan ikke hent forstå at denne har rykte på seg for aå være Fulcis dårligste film, for den er ikke så ille. Filmen er underholdende og med mange gode/imponerende scner (deriblant et langt tracking shot i en trapp), men historien i filmen er kanskje ikke helt det store og den er også tidvis litt vanskelig å i det hele tatt følte med på. Musikken av Fabio Frizzi bør også nevnes, for den er virkelig stemningsfull og god. Frizzi har også laget musikken til flere av Fulci sine filmer og gjør alltid en meget god jobb. 




Men filmen i seg selv er noe litt annerledes en de vanlige filmene til Fulci og verdt en titt for de som vil se litt alternativ skrekk.

Terningkast

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar