onsdag 3. oktober 2012

Dag 03 - Una Lucertola Con La Pelle Di Donna (A Woman In A Lizards Skin)


 

Dagens film er den italienske filmen Una Lucertola Con La Pelle Di Donna (eller A Woman In A Lizards Skin som den er kjent som på engelsk) fra 1971. Filmen er regissert av Lucio Fulci og har Silvia Monti, Jean Sorel, Stanley Baker og Florinda Bolkan i hovedrollene.


Synopsis: Carol Hammond lider av psychedeliske sex-drømmer om nabokvinnen og et par bleke hippier. Psykologen hennes sier at hun bør skrive ned drømmene sine og analysere dem, for så å finne skjulte meninger. Så en kveld drømmer hun at hun stikker ihjel nabokvinnen! Når nabokvinnen faktisk blir funnet drept nøyaktig slik Carol drømte, virker det som en enkel sak for politiet. Carol må jo være skyldig fordi kåpen hennes ble funnet på åstedet. Men politimannen Colvin (som elsker å plystre) merker at noe er galt. Har noen lest notatene hennes og gjenskapt drømmene hennes? Vel, plottet tykner seg når Carol plutselig får øye på han ene hippien fra drømmen sin. Og han er ikke akkurat blid.

Trailer:

A Woman In A Lizards Skin er årets første film fra regissør Lucio Fulci, og det vil på langt nær bli den siste. Fulci er kjent som en av de store regissørene innenfor den såkalte "splatter-sjangeren" og han laget også mange Giallo filmer. 


A Woman In A Lizards skin ble utgitt i USA under navnet Schizoid når den for første gang ble satt opp på kino. 


Min utgave av filmen fra Optimum Classics har både et Italiensk og Engelsk lydspor, samt et engelsk tekstspor. Tekstingen er tydeligvis gjort ut i fra den Italienske utgaven, i og med at ordene ikke stemmer overens i det hele tatt med det som blir sagt på engelsk. Dermed valgte jeg å se filmen på Italiensk. 


Man får her de «vanlige» Fulci virkemiddlene, Blod, gørr og nakenhet. Men Fulci skal virkelig ha for han (iallefall i denne filmen) klarer å gjøre det ganske stilfult. Også i denne filmen er det Ennio Morricone som har laget musikken, og musikken er like glimrende her som den bruker å være når Morricone står bak roret. Musikken er så klart veldig «70-talls» men passer godt inn i filmen og gir den dette spesielle preget. 


Florinda Bolkan spiller hovedrollen som Carol Hammond og gjør en glimrende jobb i denne rollen. Hun spilte i en god del andre filmer i samme sjanger opp i gjennom 70-årene (der i blant en annen Fulci film som vil bli sett senere) men denne rollen er vistnok den beste rollen hun gjorde gjennom hele karrieren (i følge kjennere av Italiensk film). 


Som vanlig i disse Italienske filmene fra 70—tallet skjer det veldig lite i perioder, men når det først skjer noe, så skjer det mye og det fort. Oppbygningen er på mange måter viktigere enn selve handlingene og dette er noe man i grunn ser alt for lite til i nåtidens moderne filmer. 


I filmens kanskje mest kjente scene oppdager Mrs. Hammond et rom fylt av hunder som blir eksperimentert på. Denne scenen så, så realistisk ut at flere av crewet på filmen måtte møte opp i retten, for å avkrefte at det ikke ble brukt ekte hunder og da ei heller ble utført noen form for dyremishandling under innspillingen av denne scenen. Carlo Rambaldi, som var Fulcis spesial effekt mannreddet Fulci fra 2 år i fengsel ved å vise frem en av hunde-rekvisittene i retten. Dette var første gang i filmhistorien at en spesial effekt artist måtte bevise i retten at arbeidet hans faktisk var effekter og ikke mishandling av dyr. 


Denne scenen er KUN med i filmen for å sjokkere, og har absolutt ingenting med handlingen å gjøre, så den kunne egentlig ha blitt igjen i klipperommet. MEN på den annen side førte dette med seg mye publisitet for filmen, og all publisitet er god publisitet sies det så. 


En underholdende film med både en god historie, gode skuespillerprestasjoner og nydelige lokasjoner. Men den mangler litt for å være der oppe blant de helt beste. 

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar