tirsdag 30. oktober 2012

Dag 30 – Phenomena


Dagens film er den Italienske filmen Phenomena fra 1985. Filmen er regissert av Dario Argento og har Donald Pleasence, Patrick Bauchau, Daria Nicolodi og Jennifer Connelly i hovedrollene.


Synopsis: Den unge Corvino besitter den uvanlige evnen å kunne kommunisere med insekter. Corvino har nettopp ankommet en aktet sveitsisk internatskole når en morder går løs på de unge studentene. Etter en rekke tips fra entomologen er Corvino på sporet av morderen. Og til å hjelpe seg har hun millioner av små surrende fluer – klar til å lyde hennes ordre! 
Nok en klassiker fra Argento biblioteket, denne gangen fra midten av 80-tallet. 


Denne filmen ble gitt ut I USA under tittelen Creepers I 1985 av New Line Cinema, men de valgte da å kutte filmen med nesten 30 minutter. De fjernet da en del av mord scenene, samt tre scener som de mente “sløvet ned filmen”. De ønsket at filmen skulle være mer rett på sak, noe jeg syntes er utrolig merkelig. 


Filmen ble gitt ut på DVD i USA, i 1999 med alle scenene intakt, mens region 2 utgaven alltid har vært den fulle utgaven. 


Filmen ble spilt inn på Italiensk av de italienske skuespillerne og engelsk for de engelske, også dubbet de Italienske skuespillerne sine egne linjer over til Engelsk for den internasjonale utgaven. 


Filmen har noen glimrende lokasjoner, som tidvis er ganske skremmende. Det faktum at filmen er lagt til de sveitsiske alpene gjør at man får en merkelig blanding av skremmende lokasjoner, men samtidig også utrolig vakker Natur. En ting som kan nevnes er “pool-scenene” I slutten av filmen, som virkelig er sterke saker. 


Når det gjelder skuespillet så er dette bra saker. Donald Pleasance gjør som alltid en glimrende jobb, og passer utrolig godt inn i denne rollen. Jennifer Connelly som på dette tidspunktet kun spilte i sin andre film etter Once Upon a Time in America gjør også en meget god jobb med tanke på at hun kun var 15 år da filmen ble spilt inn. Hun er nå en av de mer kjente skuespillerinnene i Hollywood.


Connelly fikk faktisk en del av fingeren bitt av, av sjimpansen i den siste scenen i filmen. Hun måtte da kjøres til sykehus for å få den sydd på igjen. 


Filmens soundtrack bør også nevnes. Det er Argentos favoritter i Goblin som står for mesteparten av musikken, men de har også sped på med sanger av blant annet Bill Wyman, Andi Sexgang, Iron Maiden og Motörhead. Tøffe saker. 


Dette er vistnok Argentos personlige favoritt av alle filmene han har regissert, noe jeg kan forstå meget godt. Filmen er meget god og anbefales på det sterkeste. 

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar