fredag 12. oktober 2012

Dag 12 – Reazione A Catena (A Bay Of Blood)


Dagens film er den italienske filmen Reazione A Catena (som er bedre kjent under den engelske tittlen A Bay Of Blood) fra 1971. Filmen er regisert av Mario Bava og har Isa Miranda, Claudio Camaso, Luigi Pistilli og Claudine Auger i hovedrollene. 

 
Synopsis: Grevinne Federica, den aldrende eieren av en ettertraktet eiendom ved sjøsiden, blir brutalt mordet av sin ektemann, som igjen blir myrdet av en mystisk tredje person. Hvem er morderen? Er det eiendomsmegleren, Grevinnens uekte sønn eller kanskje entomologen. 

 Min britiske utgave benytter navnet A Bay Of Blood, men etter hva jeg kan finne ut så er den best kjent i USA under navnet Twitch Of The Death Nerve. Dette er noe av problematikken med filmer som blir gitt ut i engelskspråklige land, de har en tendens til å få forskjellige titler også i de forskjellige engelsk språklige landene.Kjært barn har mange navn sies det. I følge filmkritker Tim Lucas er dette sannsynligvis filmen med flest alternative titler I verden. Filmen har etter sigende hatt 6 forskjellige italienske titler. Når filmen var under pre-produksjoenen skulle tittelen være Odore di carne ("The Odor of Flesh"), men underveis i innspillingen. Fant de ut at tittelen heller burde være Cosi imparano a fare i cattivi ("Thus do we live to be evil"). 
 
Når innspillingen var ferdig derimot så ble filmen sendt ut til kinoene under en helt annen tittel igjen, nemlig Ecologia del delitto ("The Ecology of Crime"). Filmen gjorde det ikke så bra den første kinorunden, så filmen ble da gitt enda en ny tittel i håp om at dette skulle få flere seere. Tittelen ble da Reazione a Catena ("Chain Reaction"). Som et siste ledd i forvirringen valget de på senere utgaver på DVD i italia å oversette en av de internasjonale titlene "Bay Of Blood" til en italiensk titel "Bahia di Sangre" og selge den med denne.


På engelsk derimot er det "Twitch of The Death Nerve" og "Bay Of Blood" som er de mest brukte. Jeg forholder meg til titelen på min utgave nemlig "Bay Of Blood". 

 
Filmen er bassert på en ide mellom Bava og skuespilleren Laua Betti, som gjorde at de kunne arbeide sammen igjen, siden de kom så godt overens når de laget Hatchet For The Hooneymoon. Men for å få finansiert prosjektet måtte Bava akseptere at flere andre deriblant Guiseppe Zaccariello som finansierte filmen skrev om på manuset. 

 
Bava var entusiastisk vedrørende prosjektet, men budsjettet for filmen var ekstremt lavt så innspillingen måtte skje fort og billig for og i det hele tatt få gjennomført den. Men det Bava satte fokus og brukte penger på var å sørge for at spesialeffektene og sminken i mordscenene så bra ut.


Filmen ble ikke noen suksess i hverken hjemlandet eller i USA hvor fansen var skuffet over at filmen var såpass forskjellig fra Bavas tidligere filmer. Men filmen er uten vil Bava sin mest kontroversielle film og har med årene fått en kult status innenfor skrekk sjangeren.

Terningkast:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar