mandag 1. oktober 2012

Dag 01 - Dellamorte DellamoreDagens film er den italienske filmen Dellamorte Dellamorte (eller Cemetary Man som den er kjent som på engelsk) fra 1994. Filmen er regissert av Michele Soavi og har Anna Falchi, François Hadji-Lazaro, Clive Riche og Rupert Everett i hovedrollene.Synopsis: Francesco Dellamorte (Rupert Everett) er ansatt på den lokale kirkegården for å passe og stelle den. Men han har et lite problem. Det viser seg at en del av de døde kommer til live innen 7 dager etter deres død. Sammen med sin tilbakestående assistent, Gnaghi (Francois Hadji-Lazaro), klarer han å bli kvitt dem. Alt som trengs å gjøres er å splitte skallen på dem.

Trailer:
Dellamorte Dellamore er bassert på boken med samme navn skrevet av Tiziano Sclavi. Tittelen på filmen Dellamorte Dellamore er et ordspill på Italiens. Della morte (som to separate ord) betyr av døden, mens dell'amore (ordene delt på en annen måte) betyr av kjærlighet. Så filmens norske tittlel kunne fort ha vært Død av kjærlighet.
 

Soavi (som vi også vil stifte bekjentskap med senere i måneden) begynte sin karriere som Assistent regissør for selveste Dario Argento, men utover 80-tallet så hadde Soavi lyst til å regissere filmer selv, noe han begynte med og også gjorde bra. Han har også spilt en del småroller i flere av både Argento sine filmer, samt sine egne, så mannen er uten tvil talentfull. 

Både Rupert Everett og Anna Falchi spiller emget godt i denne filmen og er en av hovedgrunnen til at filmen er såpass underholdende. Det kan forresten nevnes at Anna Falchi er født Anna Kristiina Palomaki og kommer fra Tampere i Finland. 
 
 

Dellamorte Dellamore er en slags skrekk komedie som blander sjangrene meget bra. Filmen ble ingen stor suksess når den ble utgitt I Italia, og filmen ble etterhvert I 1996 utgitt I USA under navnet Cemetary Man. Ei heller her ble filmen noe stor suksess og ble kun satt opp på 6 kinoer og tjente omtrent ikke penger. Men filmen har etter hvert fått en kult-status og har av flere, deriblant Martin Scorsese blitt omtalt som den beste Italienske filmen fra 1990 tallet. 

Filmen har både et engelsk og Italiensk lydspor, men i og med at filmen i utgangspunktet er Italiensk og er laget av en Italiener, så vil jeg benytte meg av det Italienske lydsporet. Dette kommer jeg til å gjøre gjennom hele festivalen så godt det lar seg gjøre. Hvem vet, kan skje jeg første November kan flytende italiensk.  
 

Kirkegården ser om brukt i filmen er bygget opp til filmen, men lokasjonen skal vistnok ha vært en kirkegård en gang i tiden. 
 

Det var I fjor snakk om at Michele Soavi skulle lage en oppfølger til denne filmen, og at an ønsket at den skulle ha den samme stilen og atmosfæren som denne. Men en så lenge virker det ikke som om dette er mer en et løst rykte fra et intervju. Så tiden vil vise. 


Alt i alt en meget god skrekk komedie som absolutt er å anbefale, filmen er faktisk kun noen kontinuitetsfeil og noen litt feilaktige spøkelseseffekter fra å få en toppkrakter.  
Terningkast:

2 kommentarer:

  1. Zombies, sex and guns. oh my!

    Med denne tag line, må man jo bare la seg rive med.

    SvarSlett
  2. Overaskende god, virkelig verdt å sjekke ut.

    SvarSlett