fredag 26. oktober 2012

Dag 26 – Suspiria
Dagens film er den Italienske filmen Suspiria fra 1977. Filmen er regissert av Dario Argento og har Barbara Magnolfi, Udo Kier, Flavio Bucci og Jessica Harper i hovedrollene.Synopsis: Midt ute på den tyske landsbygda ligger et aktet ballettakademi dit unge jenter fra alle verdenshjørner kommer for å virkeliggjøre sine drømmer. Hva de ikke vet er at bygningens staselige vegger skjuler en sekt av onde hekser 


Trailer:


Suspiria er første del av Argentos «Triologi» om «The Three Mothers». De to siste er Inferno og Mother Of Tears. 


Suspiria er nok helt klart Dario Argento's best kjente og helt klart beste film. Fargebruken I denne filmen er utrolig bra og dette er nok filmen hvor Argento bruker dette på best måte. Hele filmen har et «rødt» preg over seg og dette er utrolig virkningsfult. 


Filmen benytter seg av samme fargeprosessen som er brukt i filmen er den samme som ble brukt i for eksempåel Wizard Of Oz og Gone With The Wind, og denne gjør at fargene blir mye mer levende en med andre faremetoder. Dette var også en av de første filmene som ble laget ved hjelp av Technicolor. 


Som vanlig får man nesten si, finnes det to utgaver av denne filmen. En klippet utgave som er klippet med 80 sekunder, samt en uklippet utgave. Min utgave fra Smile Entertainment er den uklippede utgaven,samt at den også hyggelig nok har det Italienske lydsporet istedet for det engelske. 


Filmmusikken her må så klart også nevnes. Soundtracket til Suspiria er uten tvil et av de beste og mest kjente skrekk soundtrackene som er laget. Musikken var det bandet Goblin som sto bak og de laget faktisk (overraskende nok for meg) musikken før filmen var ferdig. 


Argento ønsket i utgangspunktet at elevene på ballettskolen i filmen skulle være rundt 12-års alderen, men dette nektet filmselskapet å gå med på i og med at filmen flere av elevene i filmen blir tatt livet av, og dette mente de ville føre til at filmen ble forbudt. Argento så seg da nødt til å gå med på at elvene skulle være rundt 20 år, men han endret ingenting i selve manuset så utgangspunktet for all dialog osv er at elevene skulle være ca 12 år gamle. 


Jessica Harper gjør en glimrende rolle i hovedrollen som Suzy Bannion og dette er nok helt klart høydepunktet i hennes innholdsrike filmkarriere i mine øyne. 


I og med at all dialog i filmen ble duppet opp etter at innspillingen var ferdig snakket alle skuespillerne sitt eget språk under innspillingen, noe som førte til at det var en miks av både Italiensk, Engelsk og Tysk på settet noe som gjorde det forvirrende og tidvis vanskelig for skuespillerne å holde orden på hva som foregikk.


En utrolig stilfull og god film som absolutt er å anbefale for alle skrekk fans.


Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar