fredag 31. oktober 2014

Dag 31 – Halloween (1978) & (2007)


Dagens filmer er de Amerikanske filmene Halloween fra 1978 og 2007. Filmene er regissert av John Carpenter (1978) og Rob Zombie (2007) og 1978 utgaven har P.J. Soles, Charles Cyphers, Jamie Lee Curtis og Donald Plesance i hovedrollene, mens 2007 utgaven har Sheri Moon Zombie, William Forsythe, Brad Dourif og Malcolm McDowell i hovedrollene. 

 

 
 
Synopsis:
Mike Myers har sluppet ut – drapsorgien kan begynne! Han myrdet storesøsteren og søsterens kjæreste på Halloween. Han var 10 år gammel. Nå har Mike Myers vært innlagt på et høysikkerhets sinnssykeasyl i 16 år, og i mellomtiden har de psykiske sårene grodd i den lille byen Haddonfield, hvor tragedien fant sted. Men en ny Halloween nærmer seg, og uten at innbyggerne vet det, er enda en makaber nedslakting på vei til Haddonfield… 
 
Trailer:



Da var 31 Oktober her og det er offisielt Halloween. Hva passer da vel bedre enn å se både 1978- og 2007 utgavene av Halloween. 



Begge disse filmene har jeg sett i løpet av festivalens tidligere år, så man kan jo lete opp de for å lese en litt mer grundig gjennomgang. Halloween ble gjennomgått 31. Oktober i 2009, mens Halloween 2007 ble sett 30. Oktober 2009. 

 
Den originalen Halloween er helt klart min favoritt innenfor skrekksjangeren og en glimrende film som ikke har blitt overgått siden. 

 
Men jeg syntes også at Rob Zombie sin visjon var en god film, selv om den så klart ikke klarer å matche originalen helt. 

 
Jeg vurderer sterkt å skaffe meg den nye Blu-ray boksen som nå har blitt slupopet i USA med alle filmene, men vi får se hva som skjer frem mot jul. 
 
Da var en måned med originaler/remakes gjennomført og jeg syntes sånn alt i alt at jeg har fått sett mye kvalitetesfilm. Noe overaskende er det faktisk også at jeg syntes at 8 av remakene var bedre enn originalene, mens 2 var like gode som originalene. 

 
Da blir det et års pause frem til neste Oktober, så får vi se hva for et godt tema som blir tatt opp da. Ha en God Halloween-aften


Terningkast Halloween (1978):

Terningkast Halloween (2007):

torsdag 30. oktober 2014

Dag 30 – The Amityville Horror (2005)



Dagens film er den amerikanske filmen The Amityville Horror fra 2005 . Filmen er regissert av Andrew Douglas og har Jimmy Bennett, Jesse James, Melissa George og Ryan Reynolds i hovedrollene.


Synopsis:
Ekteparet George og Kathy Lutz flytter inn med sine tre barn i hva de tror er drømmehuset. Tidigere bodde det en familie der sønnen, Ronald DeFeo, myrdet sine foreldre og søsken. Han påsto etterpå at han hørte stemmer som sa til ham at han skulle myrde. Det drøyer ikke lenge før også den nye familien får høre stemmer og begynner ane at det spøker i huset. 
 
Trailer

Denne filmen ble laget uten at George Lutz som hovedkarakteren er byget på, fik vite om det. Han saksøkte da MGM med beskjed om at han ikke ønsket at filmen skulle lages. Denne saken ble aldri løst i og filmen ble utgitt i 2005. Lutz døde i Mai 2006, og saken de i mellom ble da henlagt. 

 
Ryan Reynolds er kanskje ikke vær tids beste skuespiller, men jeg har faktisk sansen for han. Han gjør en grei jobb i denne filmen og tolker rollen bedre enn det Brolin gjorde i originalen i mine øyne.


Jeg syntes også at denne filmen har en mer skummel stemning og her syntes jeg de fikk til oppbyggingen mye bedre. Man føler underveis at det er ting som skjer i huset og avslutningen er også overraskende god.

 
Filmen har samme produksjons team og effekt team som Texas Chainsaw Massacre fra 2003, og den filmen syntes jeg jo som før nevnt var meget god, så det er tydelig at de har holdt oppe den gode produksjonsverdien. 

 
Et av de få problemene jeg har med filmen er at det klippes veldig mye i filmen, det er alt for få lange tagninger etter min smak, men det er jo slik det har blitt med moderne film desverre. 

 
Filmen som hadde et budsjett på 19 millioner dollar gjorde det også veldig bra på kinofronten. Faktisk tjente den inn over 108 millioner dollar 

 
Filmen var forøvrig også den nest siste filmen som ble gitt ut på VHS av MGM. For de som måtte ha interresen så kan det neves at Into The Blue var den siste.

 
En film som var mye bedre enn jeg hadde trodd den kom til å være, men fortsatt ingen kanonfilm, men vel verdt å sjekke ut. 

 
Terningkast:

onsdag 29. oktober 2014

Dag 29 – The Amityville Horror (1979)


Dagens film er den The Amityville Horror fra 1979 . Filmen er regissert av Stuart Rosenberg og har Don Stroud, Rod Steiger, Margot Kidder og James Brolin i hovedrollene.


Synopsis:
Et forlatt hus, hvor det et år tidligere ble begått en serie drap, blir kjøpt av en ung familie. Huset viser seg å være "forbannet", og etter 28 dagers unaturlige opplevelser i huset - med tildels sterke "sjokk" - flytter familien fra huset. 
 
Trailer:

Denne filmen er basert på boken The Amityville Horror skrevet av Jay Anson, som ble gitt ut i 1977. 

 
Selve historien er meget god. Det debateres forsatt om historien er sann eller om dette bare er en myte, men den fungerer iallfall veldig godt som en film. 

 
Desverre ble manuset skrevet om etter at Jay Anson sitt originalmanus ble droppet av produksjonsselskapet. De brukte istedet et omskrevet manus av Sandor Stern istedet, noe som i mine øyne ikke var en så god ide. 

 
Et av hovedproblemene med filmen er at det ikek skjer noe som helst i filmen før de siste minuttene og de gjør ikke noen god jobb med å bygge opp stemningen gjennom de første delene av filmen. Den siste delen gjør jobben godt, men som en helhet føltes det dessverre ikke godt nok. 

 
Filmen skulle egentlig bli filmet i det virkelige huset, men dette fikk de ikke tilatelse til at myndighetene i Amityviller. Dermed ble produksjonen flyttet til Toms River i New Jersey istedet. 

 
James Brolin gjør dessverre ikke den beste jobben i hovedrollen her i filmen, og i følge han selv hadde han problemer med å få andre skuespillerjobber på grunn av sin tolkning i denne filmen. 

 
Men filmen gjorde det meget godt og var på den tiden en av de mest suksessfulle independentfilmene som var laget. Den tjente inn godt over 86 millioner dollar bare i USA og det må sies å være meget godt. 

 
Filmen har fått en hel haug med oppfølgere. Faktisk så mange som 8 stk, men kun 2 av disse oppfølgerene ble gitt ut på kino. Resten har blitt gitt ut rett på video. I tillegg eksisterer det mange dokumentarer som basserer seg på denne historie. Det kommer vistnok også en ny remake i 2015, så det ble spennede å se hvordan den blir. 

 
Ikke en dårlig film på noen måte, men ikke så spennende og god som jeg hadde håpet på. En helt ok tidtrøyte film, men ikke noe å søke ut. 

 
Terningkast:

tirsdag 28. oktober 2014

Dag 28 – A Nightmare On Elm Street (2010)


Dagens film er den amerikanske filmen A Nightmare On Elm Street fra 2010. Filmen er regissert av Samuel Bayer og har Kyle Gallner, Rooney Mara, Katie Cassidy og Jackie Earle Haley i hovedrollene.


Synopsis:
En gjeng tenåringer har forferdelige mareritt, så virkelige at de ikke lenger tør å sovne. De er livredde for å bli drept på ordentlig av mannen de alle ser i drømmene sine. Etter en rekke grusomme dødsfall viser det seg at frykten er begrunnet, og for å overleve må vennene lete etter svar i barndommen. 
 
Trailer:

Det var vel i grunn nesten uungålig men Jackie Earle Haley har virkelig ikke den samme sjarmen som det Robert Englund hadde i rollen som Freddy. Haley skal ha skryt fordi han klarer å skape en ganske så skummel rollefigur, men all sjarmen fra originalen er på mange måter borte.


Selve historien derimot føler jeg at fungerer greit. Men når de først skal lage en remake så føler jeg at det å lage scener som er helt like scenene i originalen blir litt bortkastet. Det er greit nok at man tar elementer fra originalen, men prøv iallfall å gjøre litt nytt mener nå jeg.
Men filmen har noen scener som gjør at den ikke blir helt håpløs, så det er litt håp i enden av tunnelen for å si det slik. 

 
For å få et godt eksempel på en film som IKKE fikk til dette er det bare å se på remaken av Psycho som jeg vurderte å se i løpet av denne måneden, men jeg kjente at jeg rett og slett ikke orket å lide meg igjennom en og en halv time med Vince Vaughn som Norman Bates.


En artig funfact er at genseren som Freddy bruker i denne filmen faktisk er strikket av Judy Graham som var den samme damen som strikket den originale genseren fra 1984-utgaven. En annen funfact er at Michael Bay (jada, han Michael Bay) faktisk var produsent på både denne remaken, remaken av The Texas Chainsaw Massacre, remaken av morgendagens film og remaken av Friday The 13th.


Men på tross av mine tanker om denne filmen så dro den inn over 115 millioner dollar på kinovisninger. Med tanke på at filmbudsjettet var på 35 millioner så tjente med andre ord denne filmene inn godt over dobbelt så mye som det originalen gjorde i sin tid. Selv om det ikke gjør dette til en bedre film. 

 
En film som man fint kan sjekke ut om man liker de andre filmene i serien, men absolutt ikke noe «must-see». 


Terningkast:

mandag 27. oktober 2014

Dag 27 – A Nightmare On Elm Street (1984)


Dagens film er den amerikanske filmen fra A Nightmare On Elm Street fra 1984. Filmen er regissert av Wes Craven og har Amanda Wyss, Johnny Depp, John Saxon og Heather Langenkamp i hovedrollene.


Synopsis:
Nancy Thomson plages av fryktelige mareritt. I marerittene dukker den samme skapningen opp gang på gang. Han har alltid på seg en rød og grønn stripet genser, en skitten brun hatt og på den ene hånden har han en hanske med en sylskarp kniv på hver finger. Huden hans er sterkt forbrent, full av åpne sår og musklene ligger åpne. 
 
Trailer:

Da var det tid for den tredje Wes Craven filmen i løpet av årets festival. Med andre ord er Craven sine filmer populære å lage nye versjoner av. 

 
Dette er sammen med Halloween og Friday The 13th en av pionerfilmene innenfor Slasher sjangeren og helt kalrt en av de beste filmene i sjangeren. 

 
Skuespillet i filmen er også langt over det man ser i andre slasher filmer fra rundt samme tid. Heather Langenkamp gjør en glimrende rolle som Nacny i denne filmen og hun returnerte til serien i både A Nightmare On Elm Street 3: Dream Child og New Nightmare. Dette var forøvrig også Johnny Depp sin debutfilm.


Men den virkelige stjernen i denne filmen er uten tvil Robert Englund i rollen som Freddy Kruger (Eller Fred som han blir kalt her.) Englund spilte denne rollen i alle de seks første filmene, samt TV-serien «Freddys Nightmares» og Freddy Vs. Jason fra 2003. Han gjør en glimrende rolletolkning her og skapte virkelig denne rollefiguren. 

 
New Line Cinema var i ferd med å gå konkurs når de gav ut denne filmen, men takket være dens store suksess kunne de fortsette å lage filmer. Filmen hadde et budsjett på beskjedne 1,8 millioner dollar og spilte inn godt over 28 millioner når den ble vist på kino det året. 

 
Selv om filmen tidvis er både morsom og underholdende har den også både mørke og sytre partier, noe som gjør filmen til en artig Berg-og dalbane av en film. For de som liker blog og gørr så er det også en god del å ta av her. Det ble faktisk brukt nesten 2000 liter med falsk blod for å lage denne filmen. Noe som ikke er rent lite. 

 
Som før sagt er dette en av de virkelig store skrekklassikerne og vel verdt å sjekke ut både for nye og gamle fans. 

 
Terningkast: