torsdag 9. oktober 2014

Dag 9 – Friday The 13th (1980)

 Dagens film er den amerikanske filmen Friday The 13th fra 1980. Filmen er regissert av Sean S. Cunningham og har Robbi Morgan, Jeannie Taylor, Kevin Bacon, Adrienne King og Betsy Palmer i hovedrollene.


Synopsis:
Velkommen til Camp Crystal Lake. Dette er innsjøen som lokalbefolkningen mener er forbannet, og som er kjent for sin blodige historie. Det er rett og slett et perfekt sted for en rallende psykopat som gjerne vil myrde leirdeltagere, én etter én, i det vakre måneskinnet. 
 
Trailer:

Da er det tid for første film i den klassiske Friday The 13th serien, så får vi se hvordan den holder seg 34 år etter at den ble gitt ut. 

 
Filmen er fortsatt meget se-bar og hovedgrunnene til det er i mine øyne lokasjonen som ble brukt. Settingen med en ungdomsleir er jo perfekt for denne typen film.


Tom Savini gjør en glimrende jobb i denne filmen med sminke, gørr og effekter. Til å være en lavbudsjetts skrekkfilm så er det virkelig imponerende og grufulle saker som blir presentert her.  

 
 
Filmen markerte også starten på slasher-sjangreen (sammen med Halloween) og skal ha mye av æren for at denne sjangeren ble såpass populær på 1980-tallet. 

 
Skuespillet er vel kanskje ikke det mest imponerende man har sett, men med tanke på at skuespillerne for det meste kun hadde et par filmer under beltet er det mer enn godt nok.
Betsy Palmer sa at hun aldri i verden hadde kommet til å spilt i denne filmen, om det ikke var for at hun var desperat etter å få tak i penger til en ny bil. I ettertid angret hun ikke på at hun hadde vært med. 

 
Harry Manfredini sin musikk er også verdt å nevne her. Virkelig stemningsfulle saker og den klassiske Jason musikken er noe enhver skrekkfan kjenner godt til. 

 
Filmen kostet ca en halv million dollar å lage og spilte inn imponernde 40 millioner dollar på kinovisninger verden om. Noe som må sies å være meget imponerende med tanke på at dette faktisk er en slasher film. 


Sean Cunningham hadde i utgangspunktet ingen plan om at Jason skulle bli «stjernen» i de kommende Friday The 13th filmene. I utgangspunktet var det kun plan om å lage en film, men etter at den gjorde det såpass bra så var det nærmest uunngåelig at det ble laget en oppfølger. 

 
Filmen er i grunn ikke imponerende på noen som helst måte, men den har både sjarme og nostalgi for de fleste så vel verdt å sjekke ut for de som ikke har fått rotet seg til å serien enda. 

 
Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar