lørdag 11. oktober 2014

Dag 11 – Dracula (1931)


Dagens film er den amerikanske filmen Dracula fra 1931. Filmen er regissert av Tod Browning og har Edward Van Sloan, Helen Chandler, Dwight Frye og Bela Lugosi i hovedrollene.


Synopsis:
Renfield er på vei mot Grev Dracula`s slott i Transylvania, til tross for flere advarsler fra lokalbefolkningen. Renfield tar ikke dette særlig alvorlig, og besøker den noe merkelige greven. Slottet er ett uhyggelig sted og Dracula lurer Reinfeld trill rundt før de tar skipet over til England. Til Dracula`s store fortvilelse møter han der på vampyr jegeren Professor Abraham Van Helsing. 
 
Trailer:

Dracula fra 1931 er regnet som en av de virkelig store skrekkfilm klassikerene. Dracula spilles her av Bela Lugosi som av mange er regnet som den beste Dracula. Jeg for min del plasserer han som en god nummer 2 bak Christopher Lee som jeg føler gjorde Dracula litt mer "ond".


På tross av at denne filmen er blitt 78 år gammel er det fortsatt en utrolig bra film.


Det jeg kanskje finner mest interessant med denne filmen er fraværet av musikk. I dagens skrekkfilm verden er vi vant til at musikken på en måte driver frem handlingen (med høyere og mer kraftfull musikk når det skjer noe spennende / skremmende osv) i filmen, men her er man på mange måter nødt til å skape sin egen stemning for å si det sånn.


Det er 2 karakterer som virkelig står frem i denne filmen. Det er (såklart) Dracula selv (som før nevnt spilt av Lugosi) og Renfield (spilt av Dwight Frye) som virkelig stjeler showet her. 


Lugosi kunne på tidspunktet filmen ble laget ikke så overveldende godt engelsk (ikke at han gjorde så mye forsøk på å lære seg det senere i karrieren heller men), så alle replikkene blir da fremført på en litt "merkelig måte". Nettopp av denne grunn er det Dracula i denne filmen (og omtrent alle etterfølgeren siden den gang) snakker på denne rolige og litt snodige måten. 

 
Det må også nevnes at selve landskapet og kulissene i denne filmen er fremragende laget. Med tanke på at dette var i 1931 er det smått utrolig hvor bra de forskjellige scenene ser ut. Spesielt scenene fra Draculas slott er fantastiske.Todd Browning gjorde en glimrende jobb med denne filmen og den er helt klart han store mesterverk. Selv om det må nevnes at hans "Freaks" også er en fremragende film. Samtidig som Dracula ble det også spilt inn en spansk utgave av filmen med spanske skuespillere. Denne filmen er også vel verdt å sjekke ut for den er helt på høyde med denne, og om ikk enda bedre teknisk utført. 


Dracula fikk i likhet med Frankenstein en del oppfølgere. Disse er Dracula's Daughter, Son Of Dracula og House Of Dracula. Disse er ikke helt på høyde med den første, men helt klart gode nok til at de bør sees. Virkelig store skrekk klassikerne gjennom alle tider og helt klart verdt å sjekke ut for alle skrekkfans. 

 
Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar