fredag 15. oktober 2010

Dag 15 - Demon Seed






Dagens film er thrilleren Demon Seed fra 1977. Filmen er regisert av Donald Cammel og hovedrollene spilles av Julie Christie, Fritz Weaver, Gerrit Graham og Lisa Lu.



Kort handlingssammendrag:
En allvitende datamaskin tar kontroll over sin oppfinrs hus og tvinger henne til å føde sitt barn.



Demon Seed er basert på en bok av forfatteren Dean Koontz, som både jeg og min far har sansen for. Jeg har ikke lest boken som filmen er basert på, men får se om jeg finner den i nærmeste fremtid. Koontz skrev faktisk om romanen i 1997 og flyttet hovedfokuset fra "Susan-karakteren" over til "Proteus-karakteren" (som er datamaskinen).



Historien i seg selv er både underholdende og god, og Cammel har gjort en god jobb med å holde på spenningen i filmen. Selve handlingen kan kanskje virke litt usannsynlig for mange, men det var nok ikke så lett å forutse hvor smarte datamaskinene kunne komme til å bli 20 år frem i tid.



Filmens handling er lagt til 1995, men det er ikke så vanskelig å se at filmen ble laget i 1977. Dette gjør desverre at filmen ser litt utdatert ut når det gjelder de tekniske duppedittene, men det er underholdene (iallefall for meg) å se hvordan datamaskiner osv så ut på slutten av 70-tallet.



Skuespillerprestasjonene er det ingenting å si på. Både Christie og Weaver gjør meget gode rolletolkninger i denne filmen. Men det er uten tvil Proteus IV som er hovedrolleinnehaveren i denne filmen. Proteus IV kan på mange måter sammenlignes med HAL-9000 fra 2001 - A Sapce Odyssey, dog ikke like sjarmerende.



Filmen er verdt å se, om ikke for selve historie i seg selv, så for å se en av de beste filmavslutningene som ble laget på 70-tallet.



Terningkast:

Morgendagens film vil tidenes beste norske "skrekkfilm" Heng med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar