onsdag 20. oktober 2010

Dag 20 - Peeping Tom


Dagens film er Peeping Tom fra 1960. Filmen er regissert av Michael Powell og hovedrollene innehas av Karlheinz Böhm, Moira Shearer, Anna Massey og Maxine Audley,.

Kort sammendrag:
Mark Lewis er en ung mann som drømmer om å bli regissør. Da han var liten ble han brukt som forsøkskanin av faren, som var vitenskapsmann. Han gjennomførte blant annet et eksperiment for å undersøke fryktens innvirkning på nervesystemet – alt ble filmet. Mark viderefører farens prosjekt, men på sin egen spesielle måte. Kameraet hans hadde vært en James Bond verdig, det har nemlig både speil og kniv skjult i stativet. Slik kan han filme sine ofres frykt mens de ser seg selv bli spiddet.



Peeping Tom er en ganske spesiell film, hvor det veksles mellom farger og svart/hvitt, 35mm og 16mm og film i filmen. Publikums perspektiv er identisk med morderens - vi ser det han ser gjennom kameraet sitt.



Peeping Tom ble kalt en skam for britisk filmkunst og trukket fra kinoene etter bare noen dager. Den var for sterk for samtidens publikum og gjorde Powell til en fredløs i filmsamfunnet. Powell måtte etter å ha laget filmen flytte til Australia for å få liv i filmkarrieren sin igjen.



Filmen er på mange måter ganske lik mange av Hitchcock sine filmer fra samme tidsperiode. Det er en oppbyggende historie hvor det skjer lite "skremmende", før det etterhvert blir mer og mer spennende.



Det er fullt forståelig at denne filmen var ganske "sjokkerende" når den kom ut på kino i 1960, men etter dagens standard er den ganske ufarlig.



Karlheinz Böhm gjør en glimrende jobb som Mark Lewis i denne filmen og er uten tvil en meget talentfull skuespiller. Han har et "uskyldig" utseende og man skulle aldri kunne tro, bare ved å se på han, at han skulle kunne uføre handlingene han gjør i denne filmen.



En overbevisende film som fortjener å bli "dratt frem i lyset" igjen, slik at flest mulig kan få sett den.



Terningkast:

Morgendagens film nok en klassiker, denne gangen fra 1964 i svart/hvit.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar