lørdag 16. oktober 2010

Dag 16 - De Dødes TjernDagens film er den norske klassikeren De Dødes Tjern fra 1958. Filmen er regissert av Kåre Bergstrøm og hovedrollene innehas av Henki Kolstad, Henry Moan, Per Lillo-Stenberg, Inger Teien og forfatteren av boken som filmen er basert på nemlig Andre Bjerke.Kort sammendrag:
Seks mennesker er på vei til Østerdalen på hytteferie. Det er den litt pysete kriminalforfatteren Bernard Borge, hans modige kone Sonja, den noe angstfylte og drømmende Liljan Werner og hennes forlovede, den realistiske kriminologen Harald Gran. Videre har vi psykoanalytikeren og hypnotisøren Kai Bugge og til slutt skribenten og okkultisten Gabriel Mørk. Hytta de skal til eies av Liljans bror Bjørn. Sammen med veiviser Lensmann Bråten kommer de seks til en tom hytte. Bjørn, hunden hans og hagla er borte. Ved hytta ligger Blåtjern som det knytter seg et gammelt sagn til. En mann drepte sin søster der og hennes elsker druknet seg i tjernet etterpå. I dagene som kommer merker flere av de seks suget mot tjernet.Hva skal man si om De Dødes Tjern som ikke allerede har blitt sagt. Jeg føler at denne filmen i grunn har alt kan skal kunne kreve av en god skrekkfilm. En spennende historie, meget gode skuespillere, en uhyggelig stemning, skremmende musikk og litt humor.Som en liten kurrositet kan det nevnes at Filmen ble spilt inn ved tre forskjellige Tjern:

  • Skomakertjern – et av de tre vannene i Tryvann i Nordmarka i Oslo.
  • Steinstjernet – ved Steinshøgda ved Kolsås i Bærum.
  • Tjernsrudtjernet – i Bærum. (Her ble det bare tatt noen nærbilder).


Om man skal kritisere noe i filmen så lider denne filmen av samme problem som alle andre filmer fra samme tidsepoke.Nemlig teatersnakk. Det blir litt stakkato og opplest til tider, med mye fokus på å snakke TYDELIG. Men på ingen måte nok til å ødelegge filmen.


Dette er uten tvil tidenes beste norske "skrekk-film" og en film alle bør ha se, ha i samlingen sin, og ikke minst se en gang i året.
Terningkast:Morgendagens film vil bli en heller ukjent B-skrekkfilm med en av de store amerikanske Kult-skuespillerene.

1 kommentar: