fredag 8. oktober 2010

Dag 8 - The Killing



Dagens film er The Killing fra 1956. Filmen er regissert av Stanley Kubrick og hovedrollene besettes av Sterling Hayden, Coleen Gray, Vince Edwards og Ted de Corsia.



Kort handlingssammendrag:
Når den tidligere dømte forbryteren Johnny Clay (Sterling Hayden) sier han har en ny plan på gang, vil alle ha en del av kaka. Spesielt når planen involverer å stjele $2 millioner fra en veddeløpsbane, hvor ingen skal bli skadet. Men på tross av deres gode planlegging har Clay og hans menn oversett en ting: Sherry Peatty (Marie Windsor). En pengegrisk og bedragersk dame som planlegger å gjøre det stort på den finansielle fronten selv. Koste hva det koste vil!



Jeg skal være den første til å innrøemme at Stanley Kubrick er en fantastisk filmskaper. Men av en eller annen grunn så er det flere av storfilmene hans jeg ikke er så overbegeistret for (uten å gå nærmere inn på det.)



The Killing derimot er en skikkelig godbit i Kubrick-biblioteket. Filmen er på mange måter filmen som gjorde at Kubrick ble annerkjent som en av de store filmskaperene.



Alt i filmen er glimrende, fra historien til skuespillerprestasjonene. Men det jeg ble mest imponert over var lyssetingen og kameraarbeidet. Det er ikke vanskelig å se at Kubrick er inspirert av Hitchcock som også var en mester på disse 2 elementene. Selv om filmen er skutt i svart/hvit ser scenene virkelig livaktige og "fargerike" ut.



Kirk Douglas så denne filmen når den hadde premiere og han ble så imponert at han ønsket at Kubrick skulle regisere Douglas sin neste film, nemlig Paths Of Glory (som også er en film som virkelig anbefales av undertegnede).



Selve handlingen i filmen er ulineær, noe som vil si at man ikke følger handlingen i den rekkefølgen den hender. Her hopper man frem og tilbake i tid, men det er på ingen måte vanskelig å følge gangen i historien. Hovedgrunnen til dette er "fortellerstemmen" som hele tiden forteller oss hvor vi er i historien. Kubrick selv ville ikke ha denne "fortellerstemmen" i filmen, men etter massivt press fra filmselskapet måtte han legge det til.



The killing har vært en viktig innspirasjonskilde for mange regissører, deriblant Quentin Tarrantino, som baserte store deler av Resrevoir Dogs og Pulp Fiction på elementer og oppbygning fra denne filmen.



Alt i alt en glimrende film som bør stå på "skal sees-filmlisten" til alle og enhver.



Terningkast:

Morgendagens film vil bli en mystisk 70-talls skrekkfilm med en av vår tids største skrekk-ikon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar